0 sött

Churros

Jag har varit på Kanarieörna. Det var varmt och skönt och det fanns massor med mat, för vi bodde på all inclusive. Då finns det mat och dryck i stort sett hela tiden. Och jag menar hela tiden. Frukost från 8 till 10:30. Poolbaren öppnade 9:30, dock bara dryck fram tills 12 då den enklare lunchen dukades fram ute. Men ville man ha mer att välja på så öppnade den större lunchen kl. 12, öppen till 15. Poolens lunch stängde runt 17. Ingen mat tänker ni, panik. Lugn bara lugn, middagen öppnade 18. Och baren stängde vid midnatt. Och sen började det om dagen därpå. Gödningsresa mao.

När vi ändå pratar gödning så kan jag berätta att det fanns churros till frukost varje dag. I ärlighetens namn skulle jag kunna äta hur många som helst, men ni förstår att det inte går när det är friterad mat. Det tar stopp. Antingen i magen eller i byxlinneningen på sikt liksom. Hur som helst tänkte jag att det vore gott att prova att göra hemma: fritera churros. Hur svårt kan det vara? Det är ju liksom alltid extra kul när det blir preeeeeciiiiiis som på bilden i boken. Eller hur? De här var ändå de snygga som jag valde att fota. De mer misslyckade skulle med lätthet kunna serveras på Halloween. Men, sjukt goda blev de. Jag åt många. Väldigt många. Så mitt tips är att bjud in några vänner som du kan fika med så du inte äter alla själv. Lova det? Själv fikade jag med mina bloggkollegor, fast över Skype. Så de åt inte direkt. De skrattade mest åt hur de såg ut. Sa jag att de var väldigt goda? För de var de.

2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
90 g smör
3 ägg
Olja till fritering
Socker
Kanel

Värm oljan till +180 °C, det ska vara c:a 3 sm olja i kastrullen. Medans den värms upp rör du ihop mjöl och vaniljsocker, ställ åt sidan. Värm vatten och smör i en kastrull tills smöret har smält. Vispa då ner mjölblandningen. Sen vispar du med frenesi ner ett ägg i taget. Det ska bli en slät, tjock smet. Häll upp i en spritspåse med ett krusigt tyll.

Det är nu det visar sig om din smet är lagom i konsistensen eller som i mitt fall: för lös. Spritsa ut längder eller cirklar eller annan valfri form av smeten. Låt de friteras tills de har ått fin färg. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper på.

Blanda socker och kanel och ät churrosarna på en gång med socker- och kanelblandningen.

Och ni kanske undrar varför mina blev lösa? Det kanske var stora ägg jag använde. På’t igen bara. Jo, och receptet har jag hittat i ’Sött, Sweet, Dulce’ av Anna och Fanny Bergenström. Du kan köpa den här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara