4 plock

Vill du åka till Belgien?

Vill du åka till Belgien? Det vill jag också. Men vänta nu, vi har inga biljetter och inget hotell är bokat. Inga problem! Instant Belgium Nirvana is just around the corner.

Belgien är ett fantastiskt öl-land. Jag skulle kunna säga att det är det absolut bästa öl-landet och därmed basta. Varför då? Jo, det finns en sån otrolig bredd på de olika ölstilarna som jag inte sett någon annanstans. Gillar du öl? Har du inte varit i Belgien? Åk dit isåfall, du lär inte ångra dig.

Men hur gör vi nu då för att komma till Belgien utan biljetter och njuta en stund?

Enkelt.

Du behöver
En flaska mörk, stark, belgisk ale. Förslagsvis St Bernardus, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, Rochefort 10 eller liknande.
Lite ost, t ex Gouda, skuren i kuber
Dijonsenap, här tog jag det jag hade hemma, Kung Markattas ekologiska dijon.
Sellerisalt – nu blir det knepigt. Jag har inte hittat sellerisalt i nån butik, utan fick ett tips om att man kan köpa sellerisalt på nätet, t ex här.

Häll upp lite öl i ett glas. Smaka på det och känn fylligheten fylla munhålan. De högre alkoholerna spelar med gomseglet och värmer upp bröstkorgen när ölet rinner ner i magen.
Ta sedan och upprepa det där med lite ost som är doppat i senapen och rullat i sellerisaltet.
Känn hur smakerna från osten, saltet, senapen och ölet gifter sig i munhålan. Slut ögonen.

Now is where the magic happens!

Öppna ögonen och se dig omkring. Helt plötsligt sitter vi vid det där rangliga träbordet på a la Mort Subite. Fullt, vi hamnade visst i lunchrusningen. Folk mofflar i sig omelett och gott öl. Nån sitter precis som vi med en ostbricka och avnjuter en St Bernardus. Vi tittar på varandra, ler och tar en klunk till och låter Belgien omsluta oss.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  Kinnas blogg - mormors mat
  19 november, 2014 at 18:45

  Aha, det är här man använder sellerisalt. Tack för tipset! =)

 • Svara
  Magnus Fridsell
  19 november, 2014 at 18:45

  Hej Ulrik!

  Ligger på min lista också, jag har funderat på att dricka mig igenom Belgien på cykel. En något vinglig färd…

  Om man orkar ut och röra sig i novembermörkret så funkar Belgobaren på Bryggargatan bra, de har den där sköna förrättsbrickan som du beskriver på menyn…

  Hälsningar

  Magnus

 • Svara
  Ulrik
  19 november, 2014 at 18:45

  Varsågod Kinna! 🙂

 • Svara
  Ulrik
  19 november, 2014 at 18:47

  Tjenare Magnus! Om jag minns rätt, finns det nån form av cykeltur som tar en via X antal bryggerier nånstans i Belgien. Har för mig att det är en årlig tillställning nån specifik helg. Måste konsultera mina Belgonauter till kompisar som är bättre välbevandrade i Belgoträsket än jag.

 • Svara