0 sött

Saffranskaka

 Vart lite extra julig känsla i kroppen idag. Slog igång utebelysningen (har en bollpil full med små tindrande lampor) samt kånkade ner julpyntet ifrån vinden. Lite tidigt kanske du tycker. Mjae, I beg to differ my friend. I år kör jag igång lite tidigare än vanligt. Varför? Varför inte. Efter nyår river jag ner alltihopa ändå, så det kan väl få tjyvstarta lite innan första advent, det är väl okej?

Har köpt lite saffran från en kompis som har släkt i Iran. Släktingen odlar visst saffran. Känns ju lite pikant att stå och deale’a små påsar med dyrt innehåll. Lite skumraskaffärer över det hela, haha! Saffranspistillerna har jag sedan marinerat i alkohol för att extrahera smaken. Istället för vanligt köpesaffran har jag använt några teskedar av mitt hemmagjorda saffransextrakt. Ska nog prova på en paella också. Nu vart jag sugen på en tripp till Spanien. Nåväl, det får duga med lite saffranskaka medans jag monterar upp adventsstjärnor överallt.

Du behöver
200 g smält smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en valfri form. Mortla saffranet med en sockerbit (eller c:a 1 tsk strösocker). Vispa ägg och socker poröst med elvispen. Tillsätt sen saffran, det smälta smöret och mjölken. Rör ihop, och häll sen i mjölet med bakpulvret, rör igen. Häll smeten i formen och grädda i c:a 40 minuter på +175 °C.

Blanda en frosting av lite vatten och mycket florsocker plus en skvätt karamellfärg. Starka färger är lite roligt ibland. Krydda på med lite fint stjärnströssel innan frostingen har stelnat.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara