4 sött

Kladdkaka deluxe med salted caramel

Det är visst kladdkakans dag idag. Bland annat. Det är också Matbloggsträff på Mitt Kök-mässan. Det ena utesluter inte det andra. Här är mitt vinnande bidrag till en succéfika. Tar kanske lite längre tid än vanlig kladdkaka och baka ihop. Men, det är det värt. Den är publicerad tidigare och välbeprövad. På bilen står jag i studion hos ’förmiddag med Bosse’ på P4 Radio Uppland och då hade jag bakat dessa till redaktion.

Kakan bygger på en tvåstegsraket, en saltkola som ska stelna, och en kakasmet som ska vispas fluffig, och sen gräddar man dem tillsammans. Här är instruktionen.

Kola med salt
0,6 dl strösocker
0,6 dl farinsocker
4 msk smör
3/4 tsk salt (eller mer efter smak)
3 msk vispgrädde

Ingredienser till kakan
100 gram mörk choklad, hackad grovt
115 gram smör
1,2 dl strösocker
1,2 dl farinsocker
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1,6 dl vetemjöl

Börja med kolan
1. Förbered en form med bakplåtspapper där du kan hälla kolan när du är klar. Formen ska tåla frys.
2. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Det tar c:a 5 minuter under omrörning. När allt är smält, ta bort från värmen och rör i smöret. Det kanske inte blir en slät smet men försök att få den hyfsat slät. Rör i grädde och salt och återgå till värmen en stund.
3. Låt sjuda tills det mesta sockret som stelnat igen har smält. Det gör inget om det är lite små bitar i. Koka i några minuter tills det blir någon nyans mörkare, var försiktig dock så det inte bränns vid. Häll ut på bakplåtspappret i formen och ställ in i frysen.

Fortsätt med kakan
1. Värm ugnen till +175 °C. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form på ungefär 20 x 20 cm.
2. Smält choklad och smör tillsammans i ett vattenbad. Rör tills det är helt slätt. Under tiden, blanda socker, salt och vaniljsocker i en stor skål. När chokladsmöret är smält, vispa i sockerblandningen och rör runt. Vispa sedan i äggen, ett i taget, vispa så smeten ljusnar och rör sist i mjölet.
3.Ta ut kolan ur frysen och bryt i mindre bitar. Häll upp hälften av smeten på bakplåtspappret i formen. Sprid ut hälften av kolan på smeten. Häll sedan på resten av smeten och sprid ut andra hälften av kolan på toppen.
4. Grädda i 25-30 minuter, provstickan ska inte vara kladdig. Vänta tills kakan har svalnat och skär upp dem i bitar. Ska du inte servera den direkt kan det vara en bra idé att lägga bitar av kakan i muffinsformar.
5. Servera kakan med valfri sorbet, glass eller vispad grädde, dekorera gärna med några bär.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  Mary
  14 november, 2014 at 13:44

  Världens bästa kaka lever vidare!

 • Svara
  Kinnas blogg - mormors mat
  19 november, 2014 at 18:44

  Den här är säkert mycket mycket god då salt med choklad är bästa kombon! Håller tummarna för att du vann!

 • Svara
  Ulrik
  19 november, 2014 at 18:48

  Precis Mary! Kramen!

 • Svara
  Ulrik
  19 november, 2014 at 18:49

  Salt och choklad, chili och choklad, the list goes on and on! Kram Kinna!

 • Svara