1 fågel

Kashmiri Butter Chicken

En kompis hade lagt upp en status på Facebook att ”nu ligger en Kashmiri Butter Chicken och puttrar i slökokaren”. Sånt där får man ju bara inte skriva hur som helst för mig, då snålvattnet börjar rinna till på en gång. Så jag fick ju helt enkelt fråga efter hennes recept och försöka mig på den maträtten jag också.
Har du ingen slökokare/slowcooker går det säkert lika bra att tillreda grytan i en vanlig gryta/kastrull.

Jag har en slökokare sedan tidigare och ska väl erkänna att jag inte använder den så himla mycket som jag trodde jag skulle göra när jag köpte den. Grytor blir kanon i den, t ex en Texas red chili, pulled pork, stoovflees unt so weiter. Lagar du grytor/långkok ofta, då är en slökokare något för dig.

Du behöver

2 st stora lökar

4-5 vitlöksklyftor
4-5 cm färsk ingefära
1 st röd chili
8 st kycklinglår, utan skinn och ben
25 gram smör
1 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk kardemumma
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
lite lite mald kanel
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk muscovadosocker
2 msk tomatpuré
5 msk vispgrädde
lite salt
matolja

Kör lök, vitlök, ingefära och chili i en matberedare. Skär kycklinglåren i fyra delar per bit och stek i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Flytta kycklingen till en tallrik så länge. Lägg i smöret i pannan och stek på lökpastan tills den fått lite färg. Häll på alla torra kryddor och sedan i med vattnet och buljongtärningen, sockret, tomatpurén och salt. Låt hela härligheten koka upp.

Lägg över kycklingen i din slökokare, häll över vätskan i stekpannan och sätt kokaren på ”low” i ca 5-6 timmar. När kycklingen börjar falla isär är det dags att äta. Innan servering rör du i vispgrädden. Serveras med ris, grönsaker och kanske ett gott Naanbröd.

Grytan i sig ser kanske inte så himla smaklig ut om man bara tittar på den, lätt brun som den är. Men jag garanterar att det doftar ljuvligt i ditt kök samt att smaken – den är det inte nått fel på! Smaklig spis!

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Mårtenssons kök
    14 november, 2014 at 13:44

    Vi har också en sån där crockpot, men det blir mest höst och vinter som den används. Lergrytan håller vi varmt om hjärtat, den används nästan mer. Indiskt har vi dock aldrig gjort varken i den ena eller andra grytan, men jisses så gott det är!

  • Svara