0 grill

Gyros i pitabröd

Jag köpte ett rotisserie till min Webergrill och det har jag inte ångrat en sekund, även om inköpspriset var lite högt. Med mitt rotisserie har jag gjort en massa smarriga grillrätter, t ex döner kebab, porchetta på rapsgris, hel, grillad kyckling. Allt blir gott på ett snurrande grillspett!

I somras kom jag över några större bitar benfri fläskkarré, de var på ca 2.3-2.7 kg styck. Dessvärre har det inte grillats så mycket fläskkarré i sommar som jag kanske hade önskat. Varför vet jag inte riktigt, men det har blivit mycket kyckling av nån outgrundlig anledning. De har helt sonika fått ligga i frysen och vänta.

I fredags fick jag ett mail från en kompis – ”kolla, en kebabkniv till salu på Blocket! I ditt närområde!”. Strålande, ringde direkt och bokade tid med säljaren. Sen på vägen hem svängde jag förbi och tittade på objektet. Kebabkniven har ett plasthandtag med en inbyggd motor i. Längst fram sitter en rund skiva slipad till en knivsegg, sen sitter det även nån form av osthyvelliknande plåtdetalj som man kan ställa skärdjupet med. Dessvärre var den något defekt, men jag köpte den ändå då den fungerade elektriskt. Det defekta handtaget kan nog lagas temporärt med lite silvertejp. Ska ta och leta reda på nått bra lim så jag kan limma det spruckna plasthöljet. En kebabkniv rikare och några hundralappar fattigare åkte jag strålande glad hemmåt.

Efter middagen började jag genast smida planer på vad jag kunde ta och använda kebabkniven till. Lite döner kebab? Eller kanske lite grekiska gyros (med tanke på den där stora karrén i frysen). Det fick bli gyros.

Efter att ha tinat fläskkarrén, skar jag den i tunna skivor. Sedan blandade jag en marinad som skivorna fick ligga i (i en vacuumpåse, i kylen, över natten). Dagen därpå träddes skivorna upp på mitt rotisserie och sedan grillades hela klabbet tills innertemperaturen var 80 grader.

Marinad till gyros
2 dl matolja
0.5 dl soja
2 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk cayennepeppar
2 tsk chiliflakes
1 msk spiskummin
2 msk oregano
1 tsk salt
1 msk granulerad lök
1 msk vitlökspulver
1 tsk koriander

Blanda ihop marinaden, häll över karréskivorna, blanda ordentligt och sen in i en vacuumpåse. Funkar nog med en vanlig fryspåse också om du inte har tillgång till en vacuumförslutare.

Efter marinering träs skivorna upp på spettet, sen grillas det i Webern tills man uppnår ca 80 grader i innertemperatur på din ”kebabstock”.

Lyft av spettet från grillen. Akta stången, den är väldigt varm. Handske på alltså.

Sen skaver du av din alldeles egenhändigt tillverkade gyros med din nyinköpta kebabkniv! Har du ingen kebabkniv kan du ta t ex en brödkniv. Brödknivens vågade egg tycker jag funkar hyggligt att karva kebab med.

Servera i värmda pitabröd med isbergssallad, skivad rödlök, skivad tomat och lite kebabsås. Kanske vill du även ha en sideorder av nyfriterade pommes frites.

Receptet på en god kebabsås hittar du här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara