1 sött

Brända mandlar

Ni vet doften när man går på stan och de står och gör brända mandlar? Är inte det bland det härligaste? Känner jag den doften är jag tillbaka i München på en microsekund och den höst jag pluggade där. Varje dag när jag skulle ta tunnelbanan till lunchen och jag var som allra mest sugen och hungrig med ett blodsocker nere i tårna, då stod de där med sina mandlar. Jag lovar att det aldrig har doftat godare. Om jag köpte några, nej, faktiskt aldrig innan lunchen. Vilken diciplin va? Men, nu gör jag mina egna. Doppade i choklad dessutom! Så enklet, så gott. Och det kanske blir det bästa julgodiset här framöver i december.

Hur gör man då? Jo, här är ett recept lite på en höft:

Värm en stekpanna.
När den är varm häller du i mandlar så nästan hela botten täcks. Det är bäst för miljön och våra bin om du använder ekologiska mandlar.
Låt dem torrosta lite. De ska inte bli brända (namnet till trots).
Häll nu på c:a 1,5 dl strösocker och låt det smälta.
När sockret har smält rör du runt så mandlarna täcks.
Häll sen på c:a 1 dl vatten. Det kommer puttra och fräsa.
Låt vattnet koka bort.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och se till att separera dem alla noga direkt innan de stelar.
Låt dem svalna helt.
Smält sen choklad.
Doppa mandlarna i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper.
Samma sak här, se till att separera dem noga innan de stelnar.
Låt nu chokladen stelna.
Pudra sen riktligt med kakao.
Förvara i lufttät burk tills det är dags för servering.

Är även en perfekt gåbortpresent (om det nu skulle bli några kvar).

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    KarinW
    14 november, 2014 at 13:44

    Men skjut mig så gott!!! Får bli julgodis det där i mitt hus tror jag!
    Hoppas ni hämtat igen er från helgens roligheter, ha det fint kram Karin

  • Svara