0 sött

Amerikanska sugar cookies

Lagom till Halloween fick jag för mig att jag skulle göra lite cookies att bjuda kidsen på när dom kom och körde ”bus eller godis”. I vanlig ordning var jag ute alldeles för sent och givetvis vart det inte helt superperfekt då kakorna vart klara ungefär 15 minuter innan ungarna dök upp på tröskeln.

Receptet ger rätt många kakor, så vill du ha lite mindre går det bra att halvera mängderna på ingredienserna.

550 gram vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

200 gram smör, rumstempererat

500 gram strösocker

2 ägg

2 tsk vaniljpulver

Lite mjölk eller vatten

Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål.
 Vispa smör och socker i en annan skål så det blir krämigt.
Vispa i äggen och vaniljpulvret i smörgeggan. Rör sedan ner de torra ingredienserna.
 Blir det för stabbigt, dra i lite vatten eller mjölk. Blir det för löst, i med lite mer mjöl. Det ska vara en stabbig deg. Tag degbollen och kyl ner den i kylskåpet i minst en timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Dela degklumpen i två delar och låt ena delen vara kvar i kylskåpet medans du på mjölat bakbord kavlar ut den andra till en platta på ca en halv centimeter. Stämpla ut dina cookies med cookie cutters/pepparkaksformar. För sedan över kakorna till plåtar täckta med bakplåtspapper. Fortsätt sedan med den andra halvan av degen. 
Grädda i ugnen tills de är ljusbruna, cirka 10 till 15 minuter. Beroende lite på hur tjockt du kavlat ut så kan det ta olika lång tid. Tunnare utkavlat = snabbare att de gräddas. Pass på så de inte bränns vid.
När kakorna har svalnat så kan du ta och dekorera dem med glasyr, strössel – ja, vad du vill. Här vart det lite Halloween-tema med dödskallar och fladdermöss.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara