2 bröd

Tillbaka till naanbrödslandet

Då var vi här igen – i naanbrödslandet. Jag har fått griller i huvudet på det här med naan nämligen idéen om det perfekta, hemlagade naanbrödet. Mången deg har det blivit och fler kommer det nog att bli. Igår kväll satt jag och surfade YouTube-klipp om naanbrödstillverkning. En del ser ju helt fantastiska ut och då får man testa själv.

En grej med de här engelska/amerikanska klippen är att det blir lite detektivarbete att förstå vad som är vad. Ta det här med baking soda vs backing powder till exempel. Vad är vad? Baking powder = bakpulver
Baking soda = bikarbonat.

Jag hade varken det ena eller det andra hemma, så jag drog i lite torrjäst istället. Det blir lätt sådär i mitt kök dessvärre, adhoc-bakning då man inte har koll på ifall man har ingredienserna hemma…hmm…jaja, det blir nog bra ändå. Det här med adhoc-bakning och YouTube-surfande när man är sugen på naanbröd blir svårt svårt svårt då receptet ifråga kräver en natts jäsning i kylen. Hrmf. Får leta reda på ett annat recept för speed baking! Men det här ser lovande ut, så vi kör på det ändå.

Vänster: stekpanna, ovan: tandoori, höger: indirekt grill

Du behöver
1 st ägg
330 gram vatten
200 gram mjölk
5 gram torrjäst
100 gram strösocker
1000 gram mjöl

Blanda ägg, socker, mjölk och jästen i en bunke. Vispa ihop ordentligt och låt vila en stund.
Häll mjölet i en hushållsassistent eller i en stor bunke. Blanda mjölet med äggblandningen och vattnet. Du får nu en halvkletig deg. Du behöver inte bearbeta länge, nån minut räcker bara så degen går ihop.

Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa framme på köksbänken i ett par timmar. Sen tar du och smörjer in händerna i lite olja och trycker ner degen. Täck igen och ställ in i kylen tills morgondagen. Är du sugen på naan får du alltså vänta tills imorrn….gaaaah!

Ta ut degen ur kylen och häll upp lite mjöl i en låg skål. Ta en näve deg och vik in den i sig själv upprepade gånger. Den här videon visar ungefär hur man kan göra.

När du har degbollarna på plats, lägger vi dom på en skärbräda eller liknande, täcker med plastfolie och låter jäsa i ett par timmar till.

Sen när det är dags att baka ut naanbröden så tar vi en boll, rullar den i lite mjöl och kavlar ut. Sedan penslas ovansidan med lite olja innan den läggs på naankudden med oljiga sidan nedåt. Gör inget om kökshandduken på kudden blir oljig, in i tvättmaskinen bara efter baket. Oljan gör att brödet inte kletar fast på kudden samt att i fallet med stekpannan så bubblar degen upp sådär fint. Kudden behövs för att slå fast brödet inuti tandooriugnen då den ytan är välvd.

Sen när degen ligger på kudden med oljiga sidan nedåt tar du och penslar på lite vatten på ovansidan (den sida som brödet fäster mot tandooriugnen alltså). Vattnet gör att brödet fastnar bättre.

Tandoori-varianten:
Smacka fast brödet i tandooriugnen och håll sedan stenkoll på det så att det inte blir för svart. Skrapa loss brödet från ugnsväggen och servera genast.

Gjutjärnspanne-varianten:
Pensla olja på ena sidan degplattan och vatten på den andra. Vattnet gör att degen fastnar i pannan vilket är bra då du ska vända upp och ner på stekpannan.
Förvärm en stekpanna över gas/eld. Sen klämmer du fast degplattan i pannan. Ställ pannan (rättvänd) på grillen och vänta tills du ser att degen börjar få små knottror på ytan. Då vänder du upp och ner på pannan och håller den över glöden tills den fått fin färg. Pannan hålls ca 1-2 dm över lågan och rörs i ett cirkelformat mönster över lågan tills naanbrödet fått fin färg.

Pizzasten-varianten:
Lägg degkakan på stenen och på med locket. Vänta en stund. Glutta på locket och kolla ifall det fått nån färg. Inte? Låt brödet ligga på längre. Verkar vara bättre om man vill grilla pitabröd, för det är precis vad det ser ut att vara när jag tar av dem från stenplattan.

Jag tycker Gjutjärnspanne-metoden gav ett superbra resultat! Mycket bättre än tandooriugnen och 100 ggr bättre än indirekt grillmetod. Tricket är hög temperatur, olja på ovansidan brödet och vattenpensling som fästvalla. Mycket teknik när det gäller naanbrödsgräddning alltså. En mycket bra metod då de flesta nog har tillgång till en gjutjärnsstekpanna, en grill och lite tålamod.

Lycka till!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  KarinW
  10 oktober, 2014 at 06:39

  Oj vad ni donar och grejar, har testat naanbröd en gång men de blev så kompakta (man kunde döda med dem) kanske får göra ett nytt försök?
  Här är jag i surdegsträsket och det går både si och så, gott blir det ibland faktiskt!
  Trevlig helg på er! Karin

 • Svara
  Ulrik
  10 februari, 2015 at 21:01

  Oj, lääänge sedan du kommenterade. Såg det först nu när jag letade efter inlägget. Du får prova gjutjärnspanne-varianten ovan. Lovar att det blir kanon! Nu ska jag bara försöka produktutveckla en glutenfri variant…. Kram!

 • Svara