0 bröd/ skaldjur

Smörgåstårta med räkor

Någon gång ska vara den första. Igår var det premiär för mig och smörgåstårta. Jo, jag har ätit smörgåstårta förut, det är svårt att klara sig undan det i Sverige. Jag menar att det var premiär för mig att tillaga en smörgåstårta. Eller två för att vara korrekt. Jag blev lite brydd över mängden gelatin, för på två tårtor gick det år 14(!) gelatinblad. Fjorton! Fatta. Men, alla hmmm-mmmm-ade och var nöjda och belåtna. Nöjdast var nog ändå jag som fick en bit att ha i matlådan. Men huuuuur lyxigt var inte det? Oj oj. Jag såg minsann avundsjuka blickar som suktade efter att få köra ’matlåde-roulette’ (ett koncept vi eventuellt inför senare i höst om intresse finns – antagligen inte). Hur som helst. Jag rekommenderar varmt detta recept, som är en modifierad version av ett recept från Haga Tårtkompani & Bageri.

Till en avlång brödform behöver du: 
7 gelatinblad
4 dl grädde
1 dl majonäs
4 st salladslök
1 kruka dill
100 g röd rom
1 kg frysta räkor
1 danskt rågbröd i tunna skivor
300 g kallrökt lax
citronskivor
några dillkvistar eller annat kryddgrönt

Lägg gelatinet i blöt. Skala räkorna (tar lite tid så ett hett tips är att leja ut den sysslan). Vispa sen 3 dl av grädden och blanda i hackad salladslök, majonäs, hackad dill och rom. Krama ur gelatinbladen och smält dem i micron. Blanda gelatinet med den ovispade decilitern grädde. Rör sen ihop de bägge gräddblandningarna. Hacka de skalade räkorna lite granna och rör ner dem också.

Klä en avlång brödform med plastfolie. Lägg i ett lager med räkröra i formen. Lägg i ett par skivor bröd. De ska inte ligga ända ut i kanterna. Fyll på med mer räkröra, och bröd och röra och avsluta med brödet på toppen (som sen blir botten på tårtan). Se till att det är räkröra runt allt bröd. Vik in plastfolien och ställ tårta i kylen i ett dygn. Den måste gosa till sig lite.

När det är dags för servering, stjälp upp på fat och dekorera med lax och citron och dill. Ät, njut och ta en bit till om du orkar. För den är ganska mäktig.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara