0 sött

Pannacotta med björnbärskompott

I fredags var jag och hämtade 60(!) st vaniljstänger hos Matgeek. Ekologiska och Fairtrade och alldeles underbara. För när 3-åringen kommer in i köket och säger: vad gott det luktar. Ja, då vet man att det är något alldeles extra. Men det börjar seriöst bli dags att använda mer vanilj i allt nu då. Tur att det är lite kalas, födelsedagar och jul i antågande. Ni kan ju lätt räkna ut att det kommer bli ett smärre vaniljinferno framöver från min sida. Förbrukade i alla fall en vaniljstång ikväll. 59 kvar… Det blev pannacotta. Till det en björnbärskompott som jag smaksatte med lite lakritssirap. En mycket lyckad smakkombination om du frågar mig. Så här kommer receptet.

för 3 personer:
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 msk strösocker
1 gelatinblad
björnbärskompott
Ett halvt paket frysta björnbär
1 msk strösocker
1 msk lakritssirap
dekorering
kaksmulor
björnbär
Skär upp vaniljstången och skrapa ur alla frön. Lägg stång och frön i grädden och koka upp tillsammans med sockret. Låt sen stå och dra i 30 minuter. Lägg under tiden gelatinbladet i blöt. Efter 30 minuter fiskar du upp stången, vispar runt i gräddblandningen så att fröna separerar. Smält gelatinbladet med lite av gräddblandningen i micron. Blanda sen gelatinlösningen med grädden. Häll upp på formar och låt stå svalt i minst 1,5 h. 
Kompotten gör du som så att du kokar upp alla bär utom de som du behöver till dekoration. (Jag behöll alltså 6 stycken att dekorera med). Blanda i sockret och lakristsirapen. Låt allt puttra ihop så det blir som lös sylt. Låt svalna lite. 
Vid serveringen kan du också lägga till lite kaksmulor. Jag tog smulor som var över från äppelmoussen jag gjorde för några veckor sedan. Se här. Men jag tror vilka kaksmulor som helst fungerar fint.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara