0 vego

Butternutsoppa med vitlök

Pumpa som maträtt är lite nytt för mig, så idag vart det spännande då det skulle lagas butternutsoppa. Även om pumpa verkar vara i säsong så här års så är kilopriset förvånansvärt högt, ca 25 SEK per kg tog min lokala handlare. Pumpan var var på ca 3 kg och blir till soppa så det räcker och blir över.

Du behöver
1 st butternutpumpa
0.5 liter kranvatten
1 st hönsbuljongstärning
lite salt
lite svartpeppar
vitlök
gul lök
olivolja

Gör så här
Beroende lite på hur stor din pumpa är så ta och dela den, kanske till och med i kvartar.
Häll ordentligt med olja i en långpanna. Lägg pumpadelarna med snittytan neråt. Fördela ut klyftade vitlöksklyftor och en eller två kvartade lökar. Rosta även fröna från pumpan. Skjuts in i ugnen i 25-30 minuter eller tills pumpan känns mjuk.
Ta ut pumpan och skala ur fruktköttet med en sked och häll ner i en matberedare. Likaså vitlöken och löken. Passera och häll sedan i en kastrull tillsammans med vattnet och buljongtärningen. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Låt soppan puttra en stund och servera sedan med lite ungerskt matbröd som du stekt på lite i en stekpanna med olivolja. Strössla över lite av de rostade fröna över soppan kanske med en liten klick gräddfil eller nått annat gött.

PS Receptet är kraftigt influerat av Liselotte Forslin’s recept.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara