0 sött

Lavendelskorpor

Om du nu skulle råka ha lite lavendel över, eller hittar torkad lavendel att köpa, rekommenderar jag att du provar att baka dessa godingar. Personligen tycker jag att lavendel i kaka är gott. Jag vet att åsikterna går isär. När jag första gången var hembjuden på mat till min numerna bloggkollega Ulrik, då enbart jobbkollega, hade jag med några skorpor av den här sorten. Jag tror utlåtandet var: det smakar tvål. Tur att vi tycker lika om annat och allt inte avgjordes där och då med tvålskorpor, jag menar lavendelskorpor. Hur som helst, du vet nog om du tycker lavendel är hiss eller diss. Är det hiss, prova!

Först måste du göra lavendelsocker. Så här lätt är det:
Varva socker och torkade lavendelblommor i en glasburk. Låt stå och sockret kommer ta smak.

Sen kan du skrida till verket, detta behöver du:

120 g sötmandel
2 ägg
2 dl lavendelsocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovt hackad mörk choklad
+ en äggvita till pensling

Mal c:a en tredjedel av mandeln fint och resten hackas medelgrovt. Blanda sen ihop mandeln, ägg, socker och salt. Blanda 3 dl mjöl med bakpulver och chokladen och sen med äggsmeten. Ta sen i försiktigt lite åt gången av det resterande mjölet. Viktigt att det inte blir för torrt.

Rulla ut, eller snarare forma till, 2-3 längder på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något. Pensla med äggvita och grädda i ugnen på +180 °C i c:a 15-20 minuter. Ta ut och skär längderna i snittar medan de fortfarande är varma. De ska nu torkas på +100 °C i c:a 30-40 minuter.

Njut av skorporna till kvällsteet, eller till ett glas dessertvin. Men vad du än gör bjud inte Ulrik på dem.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara