0 kött

Glutenfria piroger

Idag stog valet och kvalet mellan köttfärssås och spagetti eller piroger. Det fick bli piroger, även om det var lite mer pill med dem än att koka spagetti och veva ihop en köttfärssås.

Efter lite botaniserande i skafferiet bland alla olika glutenfria mjöler jag har, fick det bli en blandning av två olika majsmjöler (mest för att det var slattar kvar av båda).

Köttfärsen var tinad, så det fick bli själva basen för fyllningen som också ackompanjerades av en ribs-rub (kryddblandning), fräst rödlök och rivna morötter. Till det serverades det en enkel sallad och en vitlökssås.

Pirogdeg
3 dl majsmjöl
2 dl mandelmjöl
4 st ägg
lite salt
lite vatten
2 msk fiberhusk
lite olivolja
ett ägg till penslingen

Blanda mjölerna, slå på saltet. Blanda ut fiberhusken med lite vatten och låt det svälla lite innan du häller ner det i mjölblandningen. Slå på 4 st ägg och lite olivolja. Jobba ihop till en smidig deg.

Fyllningen
300 gram blandfärs
Ett par vitlöksklyftor
2 st grovt rivna morötter
lite olja
rub (eller egen kryddblandning)

Stek färsen och löken i lite olja. Pressa på en vitlöksklyfta eller två. Krydda. Blanda ner morotsrivet.

Ta en boll av degen och kavla ut den tunt på mjölat bord. Lägg på en assiett och ta en matkniv och skär ut en rundel. Lägg på ett par-tre matskedar fyllning och vik igen pirogen.
Lägg pirogerna på en papprad plåt och pensla dem med ett uppvispat ägg.
Skjuts in i ugnen i ca 200 grader tills de fått fin färg.

Sallad
Rivna morötter
Riven gurka
en näve delade cocktailtomater

Sås
1 stor matsked majonnäs
1 liten burk creme fraiche
ett par matskedar gräddfil
en pressad vitlöksklyfta
svartpeppar

Blanda såsen och servera direkt med sallad och pirog.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara