0 sött

Äppelsmör

De här äpplena verkar aldrig ta slut. Vilket fantastiskt äppelår det har varit!
Häromdagen gjorde jag äppelsmör igen. Har gjort det tidigare, men då vart det så lite. Ifs vart det inte så hiskeligt mycket mer den här gången. Nåväl.

Du behöver
1.5 kg skalade, urkärnade och klyftade äpplen. Jag använde sorten Åkerö.
1 dl strösocker
1 dl ekologisk sirap
2 msk kanel
1 msk kardemumma (tog det sista som fanns kvar hemma, tänkte använt 2-3 msk då jag gillar kardemumma)
2 msk ekologiskt vaniljsocker
1 krm mald muskotnöt
0.5 dl vatten

Häll hela klabbet i en slowcooker/slökokare. Ställ på hög effekt och glöm bort den i 3-4 timmar. När äpplena börjar falla isär i en geggig massa är det snudd på klart. Rör om då och då under tiden det puttrar.

Ta fram en kastrull och en sil. Ta några slevar äppelgegga och passera genom silen för att få bort ev klumpar/bitar av äpple. Samla upp äppelsmöret i kastrullen. Känns den lite blaskig kan man koka ner den, men jag struntade i det och hällde den på rengjorda burkar.

Vart lite mer i år, men det är inte mycket som blir kvar av 1.5 kg äpplen. Vill man göra mycket får man köra fler gånger. Du kan använda äppelsmöret till vad du vill. Jag tänkte använda det till fyllning i bakverk först och främst.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara