0 sött

Äppelsaft

Nu är vi mitt i det igen. Alla dessa äpplen. Det är galet. Det varnades visst för att det skulle bli ett dåligt år. Inte i min trädgård. Inte för inte som jag döpt huset till Äppelbo. Tjo! I morgon kommer det ett mobilt musteri hem till mig. Jag började glatt plocka äpplen, sen sänkte sig mörkret och det gick inte att urskilja ruttet från kart. Planen är att fortsätta imorgon och även palla vidare i grannen äppelträdgård (ja, det är en av grannen saktionerad insats). Mer info om mobilt musteri kommer senare, när jag vet hur utfallet blev. Men tills dess bjuder jag på en favorit i repris från förra året: äppelsaft.

Gör så här: 

  • Lägg 5 liter oskalat men urkärnat äpple i skivor/ bitar i en 10-literskastrull. Ta bort det som är dåligt på äpplena. 
  • Koka upp 6 liter vatten och häll på äpplena. 
  • Rör ut 1 msk citronsyra/vinsyra och 2 tsk Atamon i ca 2 dl vatten. Häll i och rör om i äppelkastrullen.
  • Låt stå i 5 dygn, rör minst 1 gång/ dygn. 
  • Efter fem dygn, sila bort äpplena, först grovsila och sedan finsila.
  • Tillsätt 1 dl socker/liter dryck och totalt ytterligare 2 tsk Atamon. 
  • Skölj rena flaskor med Atamon (2 tsk i 1 dl vatten).
  • Häll upp på flaskor och förvara svalt och mörkt.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara