0 sött

Äppelmousse med havreflarn & poppigt strösssel

Jag vet att vi tjatar om äpplen, men de är verkligen i säsong i allra högsta grad. Vi gör paj, äppelsmör, mos, kakor, must och till och med pannkakor med äpplen i för att försöka ta till vara allt. Min bror som aldrig kokat äppelmos innan i år frågar om han får komma och plocka en laddnig till. Självfallet! Kom hit bar! Min sista desperata äppelåtgärd kommer bli äppelringar. Och sen att koka glögg på musten.

Men förra veckan bjöd jag en vän på denna dessert, en äppelmousse med cidergelé, havreflarn och havresmul med poprocks i. Snygg och god!

4-6 portioner

Flarn och strössel
75 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1,5 msk mjölk
1,5 msk ljus sirap
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk bakpulver
1 liten påse poprocks (valfritt)

Sätt ugen på +200 °C. Smält smöret och rör ner alla ingredienserna. Lägg papper på två plåtar och fördela ut smeten på plåtarna. Det flyter ut och kommer bli två kakor. Grädda i c:a 8-9 minuter. Innan kakan har stelnat så skär du ut så många flarn du vill ha till dina desserter. Skär långa smala kakor. Resten smular du sönder när det svalnat och blandar med poprocksen.

Äppelmousse
3 gelatinblad
4 st skalde och urkärnade äpplen, gärna syrliga
1 dl vatten
0,5 dl florsocker
1 dl crème fraishe
1,5 dl grekisk/turkisk yoghurt
3 g vaniljpulver (inte vaniljsocker)

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela äpplena i småbitar och koka ihop med vattnet i c:a 5 minuter. Lägg i florsocker i äppelkoket och mixa slätt. Låt moset kallna. Kramar ur gelatinbladet och smält dem i micron. Rör sen ihop mos, crème fraishe, yoghurt, vanilj och gelatin. Fördela moussen i portionsglas. Låt stå kallt i tre timmar.

Cidergelé & dekorering
2 gelatinblad
2 dl cider
en droppe grön karamellfärg
ett äpple i tunna skivor

Lägg gelatinbladen i blöt. Värm cidern med gleatinet och droppa i en droppe med grön karamellfärg. Det ska inte bli galet grönt utan bara få en fin grön nyans. Ta ut moussen från kylen. Lägg några skivor av äpple uppepå moussen. Häll på cidergelèn. Låt nu stå kallt i en timme så gelén hinner stelna innan servering.

Servera moussen med ett flarn nerstucket i varje glas och med lite strössel till, kanske några skivor äpplen vid sidan om bara för att det är snyggt.

PS: Receptet hittade jag i senaste numret av Baka, men det är något modifierad av mig nu.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara