0 sött

Äppelkaka – bästa receptet alla kategorier

Fortfarande äppeltider! Härliga tider! Hur kommer det sig att äppeldieten inte seglar upp som nr. 1 på hösten? Själv försöker jag smyga in äpplen i allt: pannkakorna, råkostsalladen och i brödet. Finns så mycket att göra, obegränsade möjlighet, dock under en begränsad tid. Och hur mycket mos är rimligt att tillverka när man har kvar hälften av det som tillverkades förra året? Då är det lika bra att satsa på äppelkaka. Ett säkert kort (i alla fall om du gör efter det här receptet). Seg och god, och eftersom smöret hyvlas över uppepå kakan får den en seghård yta med lite sälta. Mmmmmm. En vinnare. Nu kör vi!

Ingredienser
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2-3 äpplen
50 g smör

Rör ihop ägg, vetemjöl, socker och bakpulver. Häll i en smörad och bröad springform. Skala och klyfta äpplena. Tryck i klyftorna i smeten. Klicka ut smöret uppepå kakan. In i ugnen på +175 °C i c:a 25 min. Kakan kommer sjunka på mitten och vara högre på kanterna. Och ja, den ska vara lite kladdig, dock inte smetig i mitten. Vill du piffa till den kan du ha i lite kardemumma eller kanel i. Servera som den är eller med lite glass eller vaniljsås till. Pudra lite florsocker över kakan innan servering bara för att det är snyggt! Jo, en sak jag testade förra året var att ringla över lite lönnsirap innan den gräddades. Mmmmmycket bra kan jag lova.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara