0 fågel

Kycklingpiroger med bönsalsa

Tänk er följande: ni har spenderat en hel dag på Furuvik. Typ den varmaste dagen på året. Alla är ganska möra. Ni har sagt hejdå till resesällskapet, innan ni sa hejdå diskuterade ni middagsplanerna. De lyder för den andra familjen: korv och makaroner. För oss: räkcaesar. Något enkelt tänkte vi oss. Med ett glas vin till.

Tänk er sen följande: ni kommer hem och inser att frysen har stått öppen hela dagen. Öppen och öppen, men på glänt. Tjo. Man kan säga att fokus blev ett annat. Helt annat. Bara att inventera, klämma, känna, identifiera. Ringa ett snabbt samtal till den där andra familjen och säga: skit i makronerna, kom och ÄT!

Vad lagade vi för mat då? Det blev 5 små rätter just på fryshaveridagen, jag kallade inläggen på Instagram för #denofrivilligegrillaren. Några av de recepten kommer här framöver. Men först ut är den skapelse som vi gjorde dagen efter av tinade fynd. Den rätt sen blev en favorit under sommaren och som senast åts igår: kycklingpiroger.

Vad behöver du? Jo:
1 till 1,5 paket frysta smördegsplattor (kika nu extra noga så att det är med smör och inte annat tjafs i)
1 tetra kikärtor
1 tetra kidneybönor
1/3 grillad kyckling i småbitar
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost, gärna med lite smak
0,5 dl crème fraiche
någon msk hackade kryddor typ persilja eller timjan
1 tsk salt
lite peppar
1 lättvispat ägg

Om nu dina smördegsplattor inte är tinade (som mina var) låt dem tina lätt.
Blanda ihop kyckling och 2/3 av bönor och kikärtor (spar resten till salsan) se till att bönor och kikärtor mosas lite.
Tillsätt crème fraiche, vitlök, örter och ost.
Smaka av med salt och peppar.
Dela varje smördegsbit i 3 delar. Kavla ut dem lätt.
Fördela fyllningen på smördegen och vik ihop till fina trekanter.
Pensla med ägg och grädda i ugnen på +200 °C i c:a 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.

Servera priogerna med sås och bönsalsa, eller annan sallad, se recept nedan. De fungerar utmärkt att ha med på picknick. Skulle du inte ha tillräckligt med smördeg att paketera din kycklingröra i så är det ingen fara. Man kan gladeligen göra varma smörgåsar av den röran som blir kvar. Toppa med lite extra ost bara! Just ja, görs med fördel på Levainbröd.

Sås
1 dl yoghurt
0,5 dl crème fraiche
rivet skal av en halv citron
1 pressad vitlöksklyfta

Bönsalsa
Resterande bönor och kikärtor
1 avokado
1 tomat
olivolja
salt

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara