0 sött

Äpplepaj, päronpaj och rödavinbärspaj

Ja är uppvuxen på paj. Både matpaj och efterrättspaj. Ibland har jag lite svårt att bestämma mig. Som i detta fall. Då passade det himla bra med de små pajformarna som jag fick i julklapp av min bror. För varför välja om det går att göra alla på en gång?

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten

Kör kallt smör med vetemjöl och florsocker i matberedaren, tillsätt ägg och vatten och kör tills degen precis gått ihop. Täck  med plast och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen och lägg över i en stor pajform eller i flera små. Fyll på med det som naturen bjuder på, tex:
rödavinbär
äpplen
päron
plommon
blanda svartavinbär, vitavinbär och rödavinbär
krusbär

Jag hade just denna dag äpplen, päron och rödavinbär att tillgå. Päronen toppade jag med lite kardemumma och äpplena med kanel. Rödavinbären fick vara sin egen stjärna så att säga.

Smuldeg
100 g kallt smör
3/4 dl råsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl mandelspån

Nyp ihop allt till en smulig massa. Och smula sen över din paj/dina småpajer. Grädda i ugnen c:a 25 min. Mindre pajer behöver mindre tid, se till att det blir fin färg på dem bara.

Serveras förslagvis med vaniljsås. Mycket vaniljsås.

PS: Mördeg och smuldeg är Leilas recept.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara