0 tips & trix

Vi gillar olika mat


Fredagsmyset är tacos, lyxlunchen är sushi, vi grillar 15 olika sorters korvar som heter Kabanoss, Salsiccia och Bratwurst. Kaffet kommer från ett litet plantage som plockar sina bönorna allteftersom de mognar i en dimhöljd avkrok i ett land på andra sidan ekvatorn. Vi dricker vin från Frankrike, Chile, Spanien, Italien, Argentina, Australien och öl från ju minder mikrobryggeri desto bättre. Bakverk så som macarons, wienerbröd och baklava fikar vi gärna på. Pizzan är vardagsmat likaså att laga thailändskt eller äta en daal hos indiern på hörnet. Salladsmixen i påsen är italiensk, falafalen är från Mellanöstern och t.o.m. dina svenska kåldolmar har utländskt påbrå.

Det jag vill är ni tänker på är: hur kul vore maten på tallriken om vi inte hade olika kulturella influenser? Fredagsmys med… kroppkakor, kokta morötter och vodka? Kan ju i och för sig blir riktigt roligt, men… Skämt å sido. Det jag menar är att vi kan hylla en mat- och dryckesproducent och hens produkt så länge hen är på ’sin plats’ på jordklotet. Men när människan och personen kommer hit till Sverige då är det inte lika exotiskt längre och det är inte heller lika hippt med inslag från andra kulturer. Tycker vissa.

Vi på Glimten i grytan, vi gillar olika. Vi är tacksamma för att vi är olika. Vi vill ta del av andra kulturer och influenser. Vi är också oerhört glada över att alla inte lagar samma mat som oss. Att använda mat som en brygga mellan kulturer är något vi uppmuntrar. Visst att det kan bli känsligt om du kritiserar någons kryddval, men det är ett väldigt neutralt sätt att närma sig en annan kultur än att klampar in och prata politik och religion.

Vi vill slå ett slag för att laga mer etnisk mat. Prova ett nytt kök! Det här kommer vi fokusera på ett tag framöver. Hänger du på? Tagga gärna bilder med #vigillarolikamat. Tillsammans hjälps vi åt att respektera alla, oavsett kök, kultur, politik, kön eller religion. Vi gillar olika, men vi gillar inte SD.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara