0 sött

Vaniljpannacotta med rabarberkompott och kardemummastekt havregrynsfras

Såg en bild på sociala medier på en pannacotta som såg sjukt god ut. Vart ju tvungen att försöka mig på en variant av den. Jag stog igår kväll och experimenterade lite vid spisen och nu på morgonen kunde jag inte bärga mig längre utan gubbvaknade 04:17 och rusade ut i köket för att montera pannacottan!

Pannacotta
11 dl vispgrädde (originalreceptet säger 15 dl men jag hade bara 11 dl laktosfri vispgrädde hemma)
5 dl gammaldags mjölk (jag tog vanlig ”röd” mjölk i brist på laktosfri gammaldags mjölk)
2 st vaniljstänger
2 dl ekologiskt rörsocker
10 gelatinblad

Rabarberkompott
800 gram rabarber
2 dl ekologiskt rörsocker
1 dl vatten
2 msk maizena
0.5 dl vatten

Havregrynsfras
6 dl havregryn
1 påse (2 msk) kardemummakärnor
100 gram smör
2 dl ekologiskt rörsocker

Pannacottan
Värm grädd- och mjölkblandningen. Det får inte koka. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Hysta ner sockret, vaniljstänger samt vaniljfröna i grädd- och mjölkblandningen. Rör ner gelatinbladen och låt de smälta ordentligt.
Låt pannacottan svalna, gärna i vattenbad. Häll upp på små portionsformar. Här använde jag några fina plastkoppar jag köpt på nätet. Man kan använda engångsplastmuggar eller små snapsglas också.
Ställ in i kylen och låt stelna. Mina fick stå över natten.

Rabarberkompotten
Skär rabarern fint och häll ner i en kastrull. Tillsätt sockret och ca 1 dl vatten och koka upp. Rabarberna ska kokas ner till en slät smet. Blanda ut 2 msk maizena i 0.5 dl vatten. Tillsätt rabarberkompotten och koka upp. Låt svalna.

Havregrynsfraset
Smält smöret i en stekpanna. Mortla kardemummakärnorna ordentligt och tillsätt kardemumman samt sockret i smöret. Rör om och tillsätt havregrynen. Rör om och låt havregrynen få lite färg i pannan. Häll ut grynen på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Montering
Ta ut pannacottan ur kylen och sleva på lite sval rabarberkompott. Hit fram kan man förbereda. Man vill nog inte låta havregrynsfraset ligga på för länge då den soggar till sig. Toppa med lite underbart gott kardemummadoftande havregrynsfras. Servera!

Då man gubbvaknat alldeles för tidigt så hinner man a) äta pannacotta till frukost och b) skriva blogginlägg.
Tack Annika på Smaskens.nu för inspirationen!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara