2 grill/ kött

Porchetta på rapsgris

Har du Sveriges bästa rapsgrisrecept 2014? Den inbjudan från Scan trillade ner i inboxen häromdagen. Vad är då detta? Det är en tävling bland en handfull matbloggare som Scan arrangerar där det går ut på att kröna en vinnare till Sveriges bästa rapsgrisrecept.

Men vad är då en rapsgris? Kort och gott kan man väl säga att det är en gris som har ätit foder med rapsolja i. Mer om det kan du läsa här. Ska enligt uppgift vara ett saftigare och smakrikare kött.

Dagen då påsen med köttet kom hade jag fortfarande inte bestämt mig vad jag skulle laga för något även om jag hade några lösa idéer. I påsen fanns det fläskkarré, köttbullar och bacon som jag valt ut tidigare ur en lista från Scan med rapsgrisprodukter. Karré har massor med insprängt göttigt fett i sig så det var lite ”on the safe side” då jag ännu inte bestämt mig för vad jag skulle laga av det. Köttbullarna och baconet var mest av nyfikenhet då jag nog aldrig ätit köttbullar med bara fläskkött i. Bacon är bacon och även om det var gott slår det aldrig mitt hemmagjorda bacon som jag gjorde av varmrökt vildsvin. Sjukt gott!

Köttbullarna och baconet tog jag mest för att göra lite snacks att tugga på medans man väntar på att porchettan ska bli klar – så kallade moink balls. Jätteenkelt, bara linda lite bacon runt köttbullen, pensla med en stark BBQ-sauce och grilla indirekt på din grill. Gotteligott som pre-dinner-snack! Skulle kunna tro att det funkar perfekt som vickningstillbehör in på småtimmarna också.

Porchettan tog ca tre timmar på grillen tills rätt innertemperatur hade uppnåtts. Jag grillade karrén på min rotisserietillsats till klotgrillen. Utmärkt sätt att grilla på om du frågar mig. Rotisseriegrillad hel kyckling blir asbra, pulled pork, döner kebab likaså eller som idag – porchetta. Även om det sved att betala det elektriska grillspettet så är det lätt värt det med tanke på nyttan jag haft av det. Nåväl, tillbaka till köttet.

Porchetta kommer som bekant från Italien och är ”listat som en av många italienska maträtter med kulturell relevans” som man kan läsa på Wikipedia. Men varför ska jag då laga porchetta? Har jag nån slags fäbless för Italien och italiensk mat? Åker jag tre gånger om året till Italien för att stilla min önskan att få skölja ner autentisk porchetta på en piazza i Roma med genuint kryddigt rödtjut? Näe, det var mest att jag tyckte det såg ut som en rolig maträtt att prova på, samt att man kan göra gudomligt goda mackor av det som blir över – lite sån där hoagie-romantik från det stora landet i väster alltså….

Men hur gjorde jag nu då? Jo, jag tog först och skar upp den stora biten (ca 3-ish kg) i en spiralform så att den blir som en utrullad rulltårta ungefär. Blanda till en lag på 2 liter vatten, 3 dl grovsalt och 1 dl socker. Värm på lagen så allt löser sig ordentligt. Låt svalna och lägg sedan ner den uppskurna karrén i lagen. Låt den ligga där i ett par-tre timmar.  Ta sedan upp den och torka av den innan du häller på lite god olivolja.

Sen smetade jag ut en pasta gjord på mortlade fänkålsfrön, mortlade vitlöksklyftor, färsk bladpersilja, färsk timjan, färsk rosmarin. Bred ut ”fyllningen” på din utskurna karré och rulla sedan ihop karrén igen. Bind upp med snöre så att den håller formen och trä sedan upp den på grillspettet. Skulle kunna gå lika utmärkt att köra den i ugnen om du inte vill grilla den. Eller grilla den indirekt liggandes på gallret, med snakemetoden (som måste vara det bästa som hänt sen skivat bröd). Läs mer om snakemetoden här.

Medans porchettan snurrar sakta ”low and slow” över glödbädden, mumsar vi på härligt kryddiga moink balls och dricker en kall öl. När porchettan uppnått 80 grader plockar jag av den från spettet och låter den vila 20-30 minuter inslagen i aluminiumfolie.

Serveringsförslag #1: Skiva tjocka skivor och servera med rostade rotsaker, en enkel grönsallad samt ett mustigt italienskt rödvin. Garanterat succé på middagsbordet!

…eller så låter du porchettan vila i kylen över natten och gör världens bästa mackor dagen efter!

Serveringsförslag #2: Skär tunt, tunt av porchettan och stek på lite surdegsbröd. Lassa på lite sallad och kanske lite Provolone-ost. I brist på ost kan man veva ihop en liten dressing av t ex en skvätt vatten, en burk gräddfil, några skvättar syrlig BBQ-sauce och lite senap. Funkar utmärkt att drissla över köttet med innan du sänker tänderna i den kanske godaste mackan sen….sen…ja, på väldigt länge. Njut själv och kom ihåg att bjuda alla som vill på lite excellent porchetta (även om den inte var gjord på benfri fläsksida utan på finfin karré).

Själv åt jag både som tjocka skivor till middag dag 1 (där middagsgästerna förnöjsamt glufsade i sig) och som gudomliga mackor dag 2, 3 och 4 (då det mest var jag som stog för glufsandet).
Mycket gott och lätt värt tiden det tar att tillaga. Kul också att använda så fint kött!

 

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Anonym
  11 april, 2015 at 07:00

  Låter fantastiskt gott. Bra!

 • Svara
  Ulrik
  11 april, 2015 at 07:06

  Tack! Det var gött kan jag garantera!

 • Svara