0 bröd

Brioche – bra till burgaren

Läste på några olika sajter att just brioche skulle vara bra att använda som hamburgerbröd. T ex skrev foodjunkies om det och det är därifrån jag har lånat receptet. Dessvärre tyckte jag att degen vart alldeles för bastant då det var bara 2 msk vatten i deras recept, så jag slog i en deciliter till. Det kanske vart i lösaste laget, menmen….nästa gång jag bakar det här brödet ska jag börja med en halv deciliter och sedan eventuellt slå i lite till. Man får prova sig fram till vad man tycker är bra.
Ett tips är att inte ta 2 msk + 1 dl vatten för då tyckte jag degen flöt ut lite för mycket…bullen vill man ju ha lite rund och – just det – bullig.

Denna sats ger sju bröd.

300 g vetemjöl
25 g socker
2 ägg
0.5-1 dl vatten (prova dig fram)
1/2 tsk salt
1/4 pkt jäst
125 g smör, i cm-stora kuber
1 ägg till pensling

Värm vattnet till 37 grader och blanda ut jästen. Jag använder digitaltermometern här. Noga med tempen!
Blanda samtliga ingredienser i en hushållsassistent och kör i 10 minuter. Om degen är kladdig är det no problemo. Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek (ca 1-2 timmar).
Dela upp degen i bollar om cirka 80 gram och rundriv dem. Lägg på en plåt och täck med en handuk, låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 timmar). Pensla med ägg och grädda av i ugn på 180 grader i cirka 17 minuter. De fick fin färg av ägget!

Jag gjorde hamburgare av högrevsfärs, stekte dem tillsammans med lite bacon och givetvis på med en skiva cheddar. Sen montera burgaren med brioche, kött, fläsk, gurka och tomater. Plus lite relish. Mumma!

Det vart gott, men himla stabbigt. Sen vet jag inte om en fransos hade tyckt att detta var en brioche direkt…en amerikan däremot! 😉

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara