0 grill/ kött

Pulled pork

Kan man säga ”dragen gris” om pulled pork? Mjae, tveksam översättning kanske. Strunt i det för nu ska vi grilla!

Ta fram en stor fin bit fläskkarré. Karrén har som bekant mycket insprängt fett, vilket gör att den passar bra att göra långkokt dragflä…pulled pork på.

Du kan givetvis göra den i ugnen (t ex i morsans gamla lergryta från 70-talet), i en slökokare (nu var vi där med översättningen igen, den här är dock något bättre tycker jag…slowcooker) eller som i det här fallet – på ett elektriskt grillspett i din klotgrill!

Jag kör karrén på indirekt värme, dvs med kolen/briketterna på sidorna och ingen glöd direkt under karrén. Värmen reglerar du enkelt med botten- och toppventilen på klotgrillen.

Gör så här:
Tänd briketterna. Jag gör det med endera en skorstenständare eller med varmluftspistolen. Det går snabbast så. Tändvätska använder vi inte. Punkt.

Ta fram karrén och putsa den om nödvändigt. Ta sedan din favoritkryddblandning och pudra över hela karrén. Trä upp den på spettet och sätt igång ”rullartorn”, dvs rotisseriet. Nu snurrar karrén sakta runt i grillen.

Sätt dig ner och diskutera med din fyraåriga dotter varför glass är kall, eller hur man skriver bokstaven R. Det finns massor att göra, för det här kommer att ta en stund. Några timmar. Länge. Stöd-ät lite under tiden. Det blir inget roligt annars ifall blodsockret försvinner ner i tånaglarna. Been there, done that. Tips från coachen…

Sen när temperaturen är rätt (jag tar den vid 95 graders innertemperatur), slå in den i folie och låt den vila en stund. Sen tar du två gafflar och helt sonika börjar dra isär köttfibrerna.

Den dragna grisen serveras sedan med en hemvevad coleslaw och picklad rödlök. Det går med fördel att använda sig av tortillabröd om man inte orkar baka nått eget, eller varför inte hamburgerbröd?
Glöm inte bort att dränka allt i BBQ-sauce. Några recept på det hittar du här.

Har man som jag varit förutseende och tagit den största karrén som jag kunde hitta i kyldisken, så har du så det räcker till matlåda i några dagar också. Gottigottgott!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara