0 grill/ kött/ tips & trix

Ny grillmetod – snakemetoden!

I helgen testade jag en ny grillmetod – snakemetoden. Vad är det som särskiljer den från ”vanlig” indirekt grillning kanske du undrar? Jo, temperaturen kan hållas låg och stabil länge, säkerligen över 12 timmar. Själv körde jag 7 timmar utan några problem, detta utan att fylla på briketter under tiden.

Hur gör man då? Man lägger två rader med briketter i som en hästsko form längs kanten på kolgallret. Sedan lägger man en rad briketter ovanpå samt lite rökved om man vill ha lite schysst röksmak. Själv la jag på några bitar äppelved.
Sedan tänder du skorstenständaren med 10-12 briketter och låter dem ta sig ordentligt innan du häller på dem i ena änden av ”ormen”.  Sätt en folieform med varmvatten i mitten, på med grillgallret och sedan lägger du på köttet i mitten.  Glöden kommer nu att äta sig igenom ormen i sakta mak (beroende på lite hur mycket syre du släpper in, justeras via bottenventilen och lockventilen).   Inga briketter behöver fyllas på under tiden och skulle det vara briketter kvar, kväver du glöden/elden genom att stänga ventilerna och sen nästa gång du grillar har du några briketter kvar sedan förra gången.

 

I locket sitter det en termometer. Jag justerar in ventilerna tills jag har ca 110 grader i locket. Sedan är det bara att vänta.
Köttet jag valt att prova snakemetoden var tunna revbensspjäll, givetvis med svenskt ursprung.  Börja med att dra av hinnan som sitter på insidan av revbenen. Det är lite pilligt jobb, men den ska bort.  Sedan rubbade jag köttet med Chef Paul BBQ Seasoning. Efter ca 4h penslade jag revbensspjällen med Sweet Baby Ray’s Barbeque Sauce. Foliekanten på bilden är till för att inte bränna revbensspjällen i kanten.
Lägg till bildtext
Jag tror nog att revbensspjällen skulle kunna vara färdiga efter 4-5 timmar, men jag var upptagen med lite annat och tänkte att några timmar inte kunde göra någon skada.

 

Efter sju timmar plockade jag av spjällen och la dem i folie en stund. Sedan vart det provsmakning och BOOM! det måste ha varit de godaste spjäll jag gjort! Fantastiskt gott!

 

Jag är positivt överraskad av själva snakemetoden. Att kunna hålla temperaturen så stabil och så länge trodde jag knappt var möjligt på en grill. Mycket nöjd med slutresultatet också. Metoden med brikettormen lämpar sig troligen alldeles utmärkt ifall du tänkt BBQ’a nån större köttbit, typ karré för pulled pork eller brisket t ex.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara