0 sött

Mazarinkaka med mandeltosca

Om man ska överleva en långhelg med en massa fix hemma är första grundregeln att det alltid ska finnas gott fika. Håll all arbetskraft på bra humör liksom! Jag hade ett halvt kilo mandelmassa över som jag fått från Matgeek vid senaste citruslveransen.Vad passade inte bättre än att använda den i en mazarinkaka? Sagt och gjort. Äter man kakan när den är precis färdiggräddad kan den upplevas som något mastig, den vinner på att stå till sig en dag. Tips från en som åt lite för mycket kaka dag ett. (Receptet kommer från Leila Lindholm).

Mazarinkaka
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på +175 °C. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd sist ner vetemjölet försiktigt. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Mandeltosca
3/4 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
3/4 dl sirap
75 g smör
75 g mandelspån

Gör så här:
Under tiden kakan gräddas klart kokar du vispgrädde, strösocker, sirap och smör i en kastrull under omrörning tills toscasmeten börjar släppa kanten på kastrullen, smeten ska få lite färg också. Rör i mandelspån och häll blandningen över formen med mazarinbotten. Grädda kakan gyllene, det tar c:a 7-10 minuter. Låt svalna i formen.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara