0 bröd/ frukost

Godaste sconesen

Ni kanske undrar varför det varit tyst på bloggen ett tag? Ja, det undrar vi med. Sanningen är nog våren som kom med dunder och brak. Trädgårdsarbete gjorde sig påminnt och när man efter en dags slit ute kommer in har man varit glad om man ens orkar äta. Ni fattar. Men nu kör vi igen! (Det blev ju kallt igen)…

Jag har säkert delat med mig förut av detta recept. Men eftersom jag sitter här vid köksbordet en lördagsmorgon som denna och pöser mätt efter en sconesfrukost, delar jag med mig igen. Receptet kommer Anna och Fanny Bergenströms ’Under Valnötsträdet’. En mycket trevlig kokbok som jag rekommenderar er att inhandla om ni ännu inte är ägare av den. Det som gör den lite extra trevlig är att olika råvaror har egna kapitel, tex: choklad, tomat, ingefära, gröna blad, mango, päron, citrus, te, kokos, kardemumma.

Till 4 stora sconeskakor, eller till c:a 18 mindre:
6,5-7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk balpulver
2 dl grekisk/turkisk yoghurt
1 dl vatten

Börja med att dra igång ugnen till +250 °C. Lägg sen alla ingredienser utom vatten i en matberedare. Medan du kör degen häll i vattnet droppvis. Gör sen antingen 4 stora scones som du skårar med ett kryss. Eller, platta till degen med handen på mjölad bänk och ta ut mindre rundlar med hjälp av ett litet dricksglas eller ett kakmått. Grädda de stora i c:a 12 minuter. De mindre behöver kortare tid, c:a 8 minuter. Servera dem fördelaktigen med smör, marmelad och en god kopp te. Enjoy!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara