0 vego

Risplättar på rester

I lördags när vi lagade mat live i Gottsunda Centrum var temat rester. Vi ÄR ju Resternas Mästare. Vi vill också inspirera andra att våga ta steget till att minska sitt matsvinn och konkurrera om titeln.

Ris kan vara svårt att beräkna, eller så har du fått förmycket med dig hem efter take-away middagen, och får du över just ris efter nästa middag tipsar vi här om mumsiga risplättar som lätt röres ihop. Kan ätas med söta eller lite mer salta tillbehör.

Rätten uppkom efter nyårsafton förra året då det blev en del risotto kvar. (Läs om det här).  Bra sätt att ta till vara på rester. Så testa nästa gång det blir lite ris över!

3-4 portioner

3 dl kokt ris
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
6 dl mjölk
En nypa salt
Smör  att steka i
Grädde och sylt till servering

Rör ihop ägg, mjöl, mjölk , salt och bakpulver till en pannkakssmet.  Vänd sist ner riset.  Värm stekpannan och smält en klick smör. Klicka ut plättar med hjälp av en vanlig matsked. Stek tills de är gyllene på bägge sidor. Servera med sylt och grädde.

Tips! Blandar du i risotto kanske sylten och grädden ska bytas ut mot en mindre söt sylt såsom lingonsylt och crème fraîche till det.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara