0 sött

Lakritskladdkaka

På lördag är det lakritsens dag. Det måste firas, eller vad säger ni? Själv tillhör jag de där som gladeligen kan plocka bara lakrits när det ska handlas smågodis, stå där och skaka och pilla för att slippa vad nu lakritsen är uppblandad med. Jag har mina favoriter. Min bästa lakrits just nu är Lakritsfabrikens syrup. Den säljs på flaska och kan användas som topping på glass, smaksätta kolasås med eller användas som smaksättare i kakor eller pannacotta. Det är den såsen som är ringlad över kakan på bilden. Hur gjorde jag då?

 

 Jo, till en vanlig springform behöver du:

2 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4-5 tsk lakritspulver (kan självklart bytas ut mot flytande lakrits)
1 dl vetemjöl
Till dekoration: florsocker, lakritssås, crème fraîche/grädde/glass och valfria lakritsbitar

Rör ihop ägg och socker, blanda i vaniljsocker, kakao och lakritspulver. Häll i smöret. Sist i med mjölet. Häll i en smord och mjölad form. Grädda i ugnen c:a 20-25 min på +175 °C. Du vill inte ha en torr kaka ej heller en rinnig fondant. Så pass på lite! Låt kakan svalna innan servering. Pudra över florsocker, ringla över sås och toppa med några av dina favoritlakritsbitar. Glass som grädde eller crème fraîche fungerar alla fint till. Hurra för lakritsen!

Vill du läsa mer om lakrits kan du göra det här och här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara