0 sött

Hello Kitty-tårta

Min dotter fyller fyra år om några dagar och då har hon beställt en Hello Kitty-tårta. Det är alltså en tårta som är formad som huvudet på Hello Kitty. Lilla hjärtat är helt uppslukad av Hello Kitty. Det är Hello Kitty som gäller för hela slanten; på mössan, på klänningar, på tofflor, på skorna osv.

Hur som helst, igår vart det VAB pga feber på henne. Då roade vi oss med att kolla bakningsvideos på YouTube för att få lite inspiration. Det finns några favoriter som är riktigt roliga att titta på och som gör jättefina bakverk. Har du inte gjort det än, så kika in t ex på Nerdie Nummies som drivs av Rosanna Pansino. Eller varför inte How To Cook That som har tonvis med inspiration och tips.

Jag började med att göra två stycken runda kakor för själva formen på Hello Kitty. Nästa gång ska jag nog ta och göra konturen i långpanna istället då öronen hade lite svårt att hålla ihop.

Till kakan (receptet räcker till en kaka, så gör denna kaka två gånger)
3 st ägg
3 dl socker
1 tsk fiberhusk
1 dl hett vatten
3 dl  glutenfritt mjöl (eller vanligt mjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Till den italienska marängen
100 gram äggvita
50 gram socker
25 gram socker
50 gram vatten

Till dekorationer
Lakritsremmar (till konturen och nosen)
Lakritsgodis (till ögonen)
Rosa marsipan (till rosetten)

Till fyllningen
100 gram rumsvarmt (laktosfritt) smör
2 dl florsocker
3 msk cacao

Gör en mall på Hello Kitty-huvudet i den storlek du vill ha. Jag fick göra en bild som sträckte sig över två A4-papper. Klipp ut runt konturen och tejpa ihop de två delarna. Har du en lamineringsmaskin kan det vara idé att plasta in din skapelse då det lätt blir lite kladdigt.
Baka de två kakorna och låt svalna. Lägg ut en kaka och markera med mallen var mitten är någonstans. Skär av en sektion av kakan. Sen gör du likadant med andra kakan fast med andra halvan av ansiktet. De två småbitarna ska vi använda till öronen så släng inte dem. Passa ihop de två stora kakbitarna på en skärbräda och kolla med mallen att det verkar stämma. Skär till och montera öronen. Man kan ”limma” fast dem med lite marängsmet.

Blanda ihop marängen. Vispa 100 gram äggvita med 50 gram socker. Under tiden kokar du upp 25 gram socker och 50 gram vatten till 122 grader. Tillsätt sedan sockerlagen i den vispade äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills bunken har svalnat.

Dela kakan i mitten. Blanda fyllningen och smeta ut över den delade kakan. Montera ihop kakan igen. Smeta ut marängen över utsidan på kakan. Det här är lite pilligt att få till bra tycker jag.
Dekorera sedan tårtan med lakritsremmar till konturen (ger en tecknad känsla tycker jag) och till nosen. Till ögonen kan man ta nån form av lakritsgodis. Forma en rosett av marsipanen och placera på hennes vänstra öra (inte hennes högra, för då blir det inte Hello Kitty utan hennes tvillingsyster Mimmy (om jag har förstått det hela rätt)). Från bagarens håll blir det alltså höger….förvirrande?

Behold – a Hello Kitty-shaped cake! Kanske inte världens vackraste, men det är min första (plus att den är gluten- och laktosfri)

Några grejer jag ska prova nästa gång:
– skippa marängen utan använda vit marsipan
– baka kakan i långpanna istället. Troligen enklare att skära ut konturen i en bit ist för att pussla med örondelar etc.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara