2 fågel

Friterad kyckling med sötsur sås och ris

Igår gjorde jag den perfekta frityrsmeten, du vet sådär som det blir på din asiatiska restaurang. Härligt frasig och faktiskt helt perfekt! Jag gissar att det är bakpulvret samt äggvitan som är själva tricket till frasigheten. Kycklingen serverades med sötsur sås och kokt ris såklart. Mycket gott!

Friterad kyckling

3 st kycklingfiléer
äggvitan från ett ägg
2 dl mjöl (jag använde glutenfritt mjöl)
2 tsk bakpulver
1.5 dl kallt vatten
olja att fritera i

Gör så här
Vispa äggvitan hårt. I en annan bunke blandar du mjöl och bakpulver med vatten. Rör om till en slät smet.
Värm oljan till 180 grader. Vänd ner den hårt vispade äggvitan i smeten. Skär kycklingen i lagom stora bitar och blanda ner kycklingbitarna i smeten.
Jag friterade i två omgångar. Den första gången la jag kycklingbitarna ner i korgen till fritösen, sänkte ner den och friterade i 4-5 minuter. Då fastnade bitarna i korgen och jag fick skrapa loss dem.
Andra omgången så släppte jag ner bitarna i oljan en och en, då var det bara nån bit som fastnade och slutresultatet vart mycket bättre tyckte jag.

Sötsur sås
6 dl vatten
8 msk socker
6 msk vitvinsvinäger
1.5 tsk salt
4 msk tomatketchup
5 tsk potatismjöl utrört i 4 msk vatten

Gör så här
Häll vatten, socker, salt, vinäger och ketchup i en kastrull. Låt sjuda upp. Tillsätt potatismjölsblandningen och rör om medan såsen tjocknar.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Cecilia
  18 mars, 2016 at 14:57

  Detta ska jag testa, min karl har aldrig ätit friterad kyckling för han tål inte gluten. Ska bli kul att göra detta åt honom 🙂

 • Svara
  Ulrik
  18 mars, 2016 at 14:58

  Kör bara kör! Han kommer älska dig för evigt! 🙂
  Mvh Ulrik

 • Svara