0 grill/ kött

Döner kebab

Jag gillar kebab. Så är det bara. Lite flottigt, slabbigt, men helt underbart gottt! Jag har länge haft en idé om att att kunna göra egen kebab hemma i mitt eget kök. Jag har dessvärre provat den frysta kebab-skaven som finns att tjacka och blivit besviken ett par gånger. Den kommer numera inte innanför mina shoppingkassar. Uäck.

I och med provlagandet med min sous vide-maskin, har jag äntligen klurat ut hur jag ska göra ”kebabstocken” dvs den del som snurrar runt sin egen axel och som man skaver av kebabskav av. Mer om dönerkebab kan du läsa på Wikipedia.
Om tillagning med sous vide-tekniken kan du läsa här.

Det var första gången jag provade på detta, men definitivt inte sista gången då resultatet vart så lyckat.
I och för sig väldigt omständigt sätt att laga mat på, men är man nördig så är man. Kul att prova på om inte annat.

Så här gjorde jag, rätt eller fel.

Du behöver:
2 kg nötfärs (välj såklart svenskt kött)
8 st pressade vitlöksklyftor
1.5 msk salt
3 msk spiskummin
2 tsk chilipeppar
2 msk oregano
0.5 dl olivolja
4 st ekologiska ägg
2 msk fiberhusk
1.5 msk lökpulver

Först blandade jag köttfärsen med kryddblandningen och gjorde en stor korv av det.
Korven slogs in i bakplåtspapper (för att kunna rulla den rund som en rulle) och sen i aluminiumfolie (för att det inte skulle läcka ut nån färs). Sen drog jag en vakuumpåse över hela korven och vakuumförpackade den (för att den skulle vara vattentät) innan den stoppades ner i sous vide-badet.

Sen kördes korven i sous vide-badet (90 grader / 130 minuter). Innertemperaturen på korven blir då ca 80 grader. Eftersom dagen var sent kommen så lät jag korven vila över natten i kylen tills kvällen därpå då jag startade grillen och trädde upp korven på rotisserie-spettet.

Korven/kebabstocken grillades över glöd tills schysst färg uppnåts. Då skalades slamsor av med hjälp av en brödkniv. Funkade utmärkt!

 

 

 

 

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara