2 sött

Tonkabönspannacotta

Som från ingenstans kom den lilla tonkabönan upphoppandes som en trendig smaksättare på efterrätter. Den finns inte direkt att köpa på ICA och den är visst inte heller helt gratis har jag fått reda på. Jag hade förmånen att få en burk med tonkabönor i födelsedagspresent från min bloggkollega Ulrik. Tack Ulrik!

Innan jag gjorde denna pannacottan nedan hade jag endast ätit något med tonkaböna på kursen med Daniel Roos i december. Hur smakar toncaböna då? Knaprar man på den som den är smakar den nästan lite som bittermandel, fast mildare, men ändå med en tydlig ton av vanilj. Som smaksättare smakar den mer åt en fin vanilj, kan inte beskriva det på annat sätt. Vanilj, fast ändå inte. Får du chansen prova pannacotta med tonkabönor.

Till 4 små pannacotta:
250 g grädde
50 g socker
1 tsk vaniljsocker (eller en halv vanljstång)
2-3 tonkabönor
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och tonkabönor. Låt stå och dra i 20 minuter. Koka sen upp på nytt, ta upp bönorna och lägg i gelatinbladet. Häll upp på formar och låt stelna i kylen i ett par timmar. Servera gärna med jordgubbar eller annan färsk frukt.

(Receptet kommer ursprungligen från Daniel Roos med viss modifikation).

j


Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    14 mars, 2014 at 13:46

    Hej! Tonkabönor är svåra och beskriva, men ger en god smak! Det bästa är att de går att återvända, skölja, torka och klart! Fin blogg, kommer att återkomma. 🙂 /Annakarin

  • Svara
    UKM
    14 mars, 2014 at 15:16

    Hej Annakarin, kul att du gillar bloggen, det värmer! Och vilket bra tips att återanvända tonkabönorna just med tanke på att de inte är gratis. Tack! Ha en fin helg! //Karin PS: Vi finns på instagram också, glimtenigrytan, följ oss gärna där! 🙂

  • Svara