0 vego

Soppa med palsternacka, potatis och sötpotatis

’Den som äter palsternackor hen går inte av för hackor’ sjunger Klas Klättermus. Jag äter gärna palsternackor och är ju gift med en Claes. Så passande att vi åt soppa med palsternacka i då i tisdags! (Här kan du läsa med om Klas Klättermus). Inte nog med att soppan blev väldigt god, jag hade några tillbehör som lyfte allt till nya höjder. I fredags var jag och Korvungen till Ängsholmens Gårdsmejeri och handlade buffelmozzarella och buffelyoghurt. Osten hade vi och gratinerade brödbitar med och yoghurten toppade vi soppan med. Och som den sista touchen knipsade jag av den allra första gräslöken i pallkragarna och strösslade över. Ja, jag säger det igen: det blev mycket gott.

200 g palsternackor
100 g potatis
100 g sötpotatis
2 st gula lökar
smör att steka i
1 dl röda linser
8 dl grönsaksbuljong
1⁄2 tsk salt
1 1⁄2 dl torrt vitt vin
1 tsk sambal oelek eller 1/2 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
1 dl crème fraiche
några skivor bröden
en boll buffelmozzarella – helst extremt närproducerad
matlagningsyoughurt – men helst buffelyoghurt
färsk gräslök

Skala och skiva palsternacka, potatis och lök. Fräs löken i smör i en kastrull och tillsätt sen grönsakerna, linser, buljong, salt och vin. Koka tills grönsakerna har mjuknat. Tillsätt sen sambal oelek och crème fraiche. Mixa soppan.
Gratinera bröden med mozzarellaosten tills osten fått lite färg.

Servera soppan med en klick yoghurt, finhackad gräslök och en brödbit.

Idén till receptet kommer från Arla.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara