0 fågel/ grill

Rotisserie-grillad kyckling

Jag köpte ju en sån där tillsats till grillen, ett eldrivet grillspett som sakta, sakta snurrar runt maten över glödande kol. Jag tror att det har nått med reptilhjärnan att göra – själva elden menar jag. Lite meditativt att stirra in i en glödande brasa. Kanske därför jag gillar att pyssla på ute i mitt utekök.
Ett rotisserie är kanske inte världens mest välanvända grillredskap, men du vet hur det är – boys and their toys… Nåväl, fram med rotisseriet och….nä, just ja. Först ska kycklingen läggas i saltlag över natten. Kycklingen ifråga var på 1.6 kg så den var en skaplig rackare!

Saltlag
3 dl salt
3 dl socker
4-5 lagerblad
2-3 msk krossad svartpeppar
5 liter vatten
en hel, färsk kyckling

Blanda salt och socker med en liter vatten. Värm på spisen så allt löser sig ordentligt.
Häll socker/salt-lösningen i en stor bytta/kastrull. Stoppa i lagerbladen och svartpepparn samt häll på resten av vattnet. Ploppa ner kycklingen och säkerställ att lagen täcker kycklingen. Ställ svalt över natten.

Dan efter monterar du rotisseriet på grillen, tänder briketterna och väntar tills du fått den thaisiden-matta ytan. Då vet man att det är dax. Själva kycklingen har du under tiden trätt upp på spettet och säkrat ordentligt med bifogade ”gafflar”. Montera på spettet och gnid in kycklingen med din favoritkrydda/torr-rub. Sen är det bara att se till att spettet snurrar och lägga på locket. Syretillförseln styr du som vanligt med botten- och toppventilen. Kycklingen är färdig när innertemperaturen har uppnått 82 grader.

Grillen doftar wunderbar och you’re laughin’ som Jamie Oliver skulle ha sagt. Servera den godaste kycklingen du någonsin har tillverkat med valfria tillbehör. Snudd på så gott så du kan äta den som den är!

Rotisseriet funkar utmärkt och jag undrar varför jag inte köpt ett tidigare… Härnäst står det diverse önskemål på rotat-grillaren:
– grillad ananas
– döner kebab
– hel fläskkarré

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara