0 fisk

Laxpirog

Efter en helg på Högbobruk med mat som fick en att storkna så kändes det lite lamt att ens försöka sig på något direkt avancerad mat när man kom hem. Valet föll på en laxpirog som stod på veckomatsedeln som inte hade blivit tillagad ännu.

Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
150 g keso

Fyllning:
250 g varmrökt lax
1 dl créme fraiche
100 g keso
0,5 dl majonäs
2 msk dill
2 dl kokt kallt ris
1 ägg till pensling
0,5 tsk salt (eller efter smak)

Gör så här

Degen:
Blanda vetemjöl, smör och keso till en grynig deg, jag körde allt i matberedaren. Kavla ut degen mellan plastfolie till en stor, avlång kaka. Ta bort den övre plasten.

Fyllning:
Blanda alla ingredienserna. Lägg på all fyllning på degen, forma fyllingen till en limpa. Vik upp degen över och se till att allt blir som en stor calzone, nyp ihop skarvarna. Vänd över pirogen på en bakplåtspappersklädd plåt (plasten ska givetvis bort). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i +225 °C i c:a 15 minuter eller tills färgen ser fin ut. Servera med tex egenodlade vaxbönor.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara