0 frukost/ sött

Blodapelsinmarmelad

Om man nu för andra året i rad köper 10 kg ekologisk citrus av en annan matbloggare (Matgeek), så är det bara att se till att det går åt. För hur gott det än är med blodapelsiner så orkar man liksom inte äta mer efter ett tag. Så jag kokade marmelad istället. Förra året fick jag hem galna mängder clementiner och jag har fortfarande kvar några av dessa alster i min kyl, källare och frys. Kanske läge att se till att äta ur förråden innan man fyller på med nytt?

Så här gjorde jag min marmelad: 
1,25 kg blodapelsiner
2 citroner
1,25 l vatten
1 kg vanligt socker
1 kg syltsocker med pektin i

Jag tvättade apelsinerna, men de var ju ekologiska så mest resdammet som skulle bort från dem. Sen skar jag apelsinerna först på hälften sen varje halva i tre klyftor, la ihop dem som en halva igen och karvade smala, fina skivor av den. Tog sin lilla tid. Jag sparade alla kärnor och  ändsnuttar. De la jag i en saftsil och lät koka med sen. Citronen fick samma behandling. I med frukt och vatten i en stor kastrull. Lät allt koka i 45 min. Sen hällde jag på sockret och lät det koka i 15 minuter till. Skummade av. Sen hälldes allt upp på väldigt många (rena) burkar.

Det verkar ta en dag eller två innan marmeladen ’sätter sig’. Min marmelad blev ganska lös, men ändå lös på ett bra sätt.

Receptet som sen omarbetats lite kommer ursprungligen från Vår Kokbok.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara