0 sött

Blodapelsingrottor

Om man då helt plötsligt har väldigt mycket blodapelsinmarmelad hemma, eftersom man hade välidgt mycket citrus i största allmänhet hemma. Ja, då kan man göra hallongrottor, fast med blodapelsinmarmelad. Och eftersom det inte är sunt för fem öre att äta all själv som man bakar, togs dessa med till jobbet. De gick åt. Kul tycker matbloggaren!

Visste ni det här om blodapelsiner:
Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst Sicilien. Den vanligaste sorten Sanguinello skördas på Sicilien under februari-mars. Under resten av året kan man köpa blodapelsinjuice, tillverkat av fryst juicekoncentrat. De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gjort att blodapelsinerna utvecklat ett ämne antocyanin för att skydda sig mot kylan och kunna klara av dessa extrema skillnader, och ämnet orsakar även den röda färgen. (Från Wikipedia).

 
Kakorna
 200 g rumsvarmt smör
 1,5 dl socker
 Rivet skal av en halv citron
 4 dl vetemjöl
 2 tsk vaniljsocker
 1 tsk bakpulver
 4 msk potatismjöl
 1 krm salt
 1 dl blodapelsinmarmelad

Glasyr
 1,5 dl florsocker
 1 msk citronsaft

Värm ugnen till +200 °C. Vispa smör, socker och citronskal pösigt. Blanda alla de torra ingredienserna och vänd sen försiktigt ihop med smörblandningen. Rulla ut degen till en längd och dela i 30 bitar. Lägg bitarna i små kakformar och gör en liten grop i varje kaka. Klutta i marmelad i varje grop. Grädda kakorna i c:a 12 minuter. Låt de svalna. Rör ihop glasyren och spritsa över kakorna.


Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara