0 fågel/ grill

Att använda sina köksprylar

Ibland blir det en sån där middag då jag använder typ ALLA köksprylar som jag äger. Diskberget blir därefter också…. Var är den där diskbloggaren när man behöver hen? Och varför gör jag det här på en vardagkväll då jag inte har oceaner av tid för att sätta av på matlagning, såsom man har (nåja) på helgen? Det gick lite överstyr, men slutresultatet vart kanon!

Rotisseriegrillad tandemkyckling med rostad potatis och sousvidelagad Bearnaisesås stog det på dagens meny. Jag hade gjort en lag tidigare som de båda gårdskycklingarna fått legat och gossat i innan de träddes upp på spettet och strösslades med lökpulver, vitlökspulver och salt. Ca 90 minuters grillande till innertemperaturen är 82 grader vid benet och skinnet gyllenbrunt, då smakar kyllingen som allra bäst!

Bearnaisesåsen gör du ungefär på samma sätt som med Hollandaisesåsen jag gjorde häromdagen, förrutom att du inte har i citron utan adderar krossad vitpeppar och dragon istället. Det finns ju en skrälldus med varianter på sauce du Bearniase. Hela internätet svämmar över av recept bara man börjar leta. Rätt smidigt med sous vide-maskinen: sjuda i 70 grader/30 min, emulgera ihop med stavmixern och tjoff så har du en sås som blir grymt god! Skär sig inte heller, vilket jag tycker den gör mest hela tiden annars då man gör på ”vanligt” sätt med olika kastruller, vattenbad osv. Såsen hällde jag sedan på sifonen och tryckte i några patroner NO2 för att kunna dispensera ut den sen. Såsen blir lite härligt fluffig också vilket kan vara trevligt.

Potatisen var ju enklast. Bara klyfta, i med lite smör eller varför inte gåsfett? Gåsfett och potatis är som jag tidigare berättat, a match made in heaven! Gåsfett är ju himla bra då det tål högre temperaturer än ”vanligt” fett.

Tog det lång tid? Jajamän! Vart det massor av disk? You bet! Smakade det underbart gott? Gee, was that a trick question, klart det gjorde det!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara