2 sött

Ulriks macaronsbakande

Det har väl knappast undgått någon att min kompis Karin är en överdängare på att baka macarons. Det är beskrivet både här och här och här.

Grundreceptet är förhållandevis enkelt, eller som Karin sa till mig: ”idiotsäkert”. Det visade sig efter ett tag att idiotsäkert var det rakt inte! Jag lyckades kvadda två satser innan den tredje vart perfekt.

Vad hände då första gången? Jo, smeten vart för lös. Min root cause-analys av detta är följande:

  • ingen temperatur mättes på sockerlagen. Tror inte den stigit till rätt temperatur innan jag valde att hälla i den i marängsmeten. Mitt tips: mät temperaturen. Det är viktigt för att veta när sockret blir lagom hårt i smeten.
  • äggvitan mättes exakt upp till rätt mängd. Jag tog inte höjd för vätskan i färgämnet jag valde (flytande Dr Oekter). För mycket vätska (om än några gram) ger för lös och rinnig smet. Mitt tips: om du ska använda vätska som färgämne, väg upp och dra ifrån motsvarande vikt på äggvitan.
  • var noggrann vid vägningen, det lönar sig i längden. Funkar inte att freestyle’a när man bakar macarons. Digitalvåg och termometer är ett måste.
  • äggvita på dunk är lysande! Blir våldsamt mycket äggula över annars (ifs beroende på hur mycket macarons du bakar).

Första satsen såg ut som om Barbapappa hade spytt på plåten. Fräscht. Inte.

Den andra gången vart det för hård smet som knappt kom ut ur spritsen. Tror att det har att göra med att temperaturen vart för hög i sockerlagen (över 124 grader) då jag höll på med flera saker samtidigt. Mitt tips är att vara lugn och metodisk, inte baka macarons t ex när du ska natta trött treåring. Funkar inget vidare. Tänk på att jag utsätter mig för de här dumheterna för att du ska slippa! 🙂

Lite andra reflektioner kring macaronsbakande:

  • Jag spritsar inte som en gud direkt. En sån där silikonmatta kanske vore en vettig investering. Känns lite som fusk dock. Kanske måste öva på min spritsningsteknik istället.
  •  Mandelmjöl är dyyyyrrt (Risenta kostar ca 54-55 SEK per 300 gram). Undrar om det finns nått annat alternativ. Har du nått bra tips får du gärna höra av dig.

Men tillslut vart det bra! Jag gjorde en fyllning bestående av 150 gram Philadelphiaost, 4 dl florsocker och två deciliter frusna hallon. Mixa ihop till slät smet och ta sedan och fyll dina macarons med det. We’ll be laughin’ som Jamie Oliver skulle ha sagt. Mycket lyckat! Macarons kan jag nu kryssa bort på min att-baka-lista.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Elinor
    27 februari, 2014 at 05:55

    Angående att mandelmjöl är dyrt, borde det inte bli billigare att köpa mandlar och mala själv tänker jag. Fast det förutsätter väl att man har en mandelkvarn , eller det kanske går att göra i mixern.. Jag hittade i alla fall en mandelkvarn för billig peng på second hand. Men jag har inte provat den för att baka macarons ännu.. så detta är bara min lilla tanke =)

  • Svara
    Ulrik
    27 februari, 2014 at 05:57

    Hej Elinor! Jo, visst är det så. Men är man som jag lat av naturen och inte har införskaffat nån mandelkvarn så får man stå sitt kast och köpa färdigt mjöl.

  • Svara