2 sött

Kladdkaka med dulce de leche och hackade jordnötter

Idag ska vi ta och baka nått som iiiinte har några kalorier alls. Inga. Zipp. Zero. Nada. Eller inte… Om man omvandlar denna kaka till renaste energi, räcker det för att värma upp en normalstor villa i ca 18 månader skulle jag tro. Räcker nog inte med 5 km i spåret för att förbränna en liten bit sån här mastodont.

Själva grunden (kakan alltså) kommer ursprungligen från den eminenta boken ”Kladdkakor!” som jag fick i julklapp. Mycket goa grejer finns det där om man som jag älskar kladdkaka.

Här i min variant har jag addat lite saker som jag gillar: dulce de leche och jordnötter. Yum!

Du behöver

3 dl socker
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg
en näve jordnötter
1 tsk vaniljsocker
4 msk cacao
1.5 dl vetemjöl eller glutenfritt alternativ
1 dl smält smör
3 msk jordnötssmör

Börja med att småputtra konservburken med kondenserad mjölk i en kastrull fylld med vatten. Detta tar ca 3 timmar så du lär behöva fylla på lite vatten under tiden då det dunstar under detta långputtrande. Man vill ha vatten över burken hela tiden. Detta görs för att omvandla den kondenserade mjölken till en härlig kolagegga. Olika lång tid i kastrullen ger olika resultat på geggan. Ca 2 timmars puttrande ger en lätt rinnig och ljusbrun. Efter tre timmar är den lite fastare och lite mörkare. Efter fyra timmar har den fått fast ”hull” och rätt mycket mer färg, typ nötbrun.

Baka sedan själva grunden – kladdkakan. Rör ihop sockret och äggen försiktigt. Dra i vaniljsocker, cacao och mjölet. Rör om ordentligt.  Häll i det smälta smöret och rör om. Bröa en smord springform och häll i smeten. Grädda i exakt 20 minuter på 175 grader. Ta ut kakan och låt den svalna.

När konservburken puttrat klart, tar du upp den och öppnar medelst konservöppnare. Häll ner innehållet i en bunke, addera jordnötssmöret och rör om ordentligt. Smeta ut geggan över kakan.

Finhacka jordnötterna och sprinkla över kakan. Ställ svalt så den får stelna lite. Servera sedan till sötsugna arbetskamrater, mormor eller den vabbande grannen. Alla blir glada, hurra!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Caroline
  23 juli, 2014 at 07:45

  Hej! Hittade ditt recept när jag letade efter en kombination av kladdkaka och dulche de leche. Det här var helt fantastiskt underbart! Ju kladdigare och sötare desto bättre! =) Jag kommer definitivt att baka denna igen. Tack!

 • Svara
  Ulrik
  23 juli, 2014 at 07:46

  Visst var det fantastiskt gott! Jag är också väldigt road av kalorifyllda saker, typ denna kaka. Bra att du påminde mig, nu ska jag nog ta och baka den här igen!

 • Svara