0 sött

Texas sugar cookies

Jag var kattvakt åt grannarna då de var på semester hos släktingar i Texas. Är man kattvakt får mina fina presenter när resenärerna kom hem, så även denna gång! Givetvis köksrelaterade (ostar, salami, cookie cutters) så kattvakten vart nöjd.

En av kakformarna var formad som delstaten Texas, så vad passar då bättre än att laga lite Texas sugar cookies med receptet från lappen som satt fastknuten på formen? Originalet kommer från www.annclark.com som är ”the cookie cutter people from Vermont”. Hmmm…Vermont ligger ju en bit ifrån Texas….typ 2750 km….jaja, inte fundera så mycket på det. De kränger väl kakformar över hela norra halvklotet säkert.

Givetvis fick jag konvertera alla cup-mått i receptet till gram och givetvis var inte alla cup-mått lika mycket då smör väger mer än socker osv.

Du behöver
226 gram smör
134 gram socker
1 st ägg
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
340 gram siktat mjöl. Jag tog Mixwell’s mjölblandning för fikabröd.

Vispa ihop smöret och sockret väl. Tillsätt ägg, vaniljsocker och salt. Sikta i mjölet och blanda väl. Ställ i kylen och låt degen vila 3-4 timmar.
Förvärm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen ca 5-6 mm tjockt på en papprad plåt. Jag la ett bakplåtspapper ovanpå degen också då den var väldigt kletig. Kavla ut och vräng av det övre pappret. Hacka ut kakor ur degplattan med din stekiga cookie cutter. Grädda i 8-10 minuter tills kakorna knappt fått färg. Det är väl ungefär här det börjar barka i väg….degen flyter ut av värmen i ugnen. Sen tar man ut plåten och stansar med cookiecuttern en extra gång och sen flytta över kakorna från plåten till ett galler istället och låt dem svalna.
Skär bort all överflödig kakdeg så bara Texas-konturen blir kvar. Kakorna kan dekoreras med frosting eller ätas som de är – ”plain”.

Frosting
Blir frostingen för lös, blanda i lite mer florsocker. Blir den för fast, blanda i lite-lite vatten.Den här mängderna av frostingen uppskattar jag att den räcker till max tre stycken kakor.

Röd
2 dl florsocker
3 tsk Dr Oetker röd hushållsfärg

Blå
2 dl florsocker
0.5 tsk Dr Oetker blå hushållsfärg
0.25 tsk Dr Oetker röd hushållsfärg
2 tsk vatten

Dekorera kakorna med frostingen.
Ta på Stetsonhatten och cowboybootsen och skrik Yiiiihaaaaaa! med en cookie i ena handen och ett glas mjölk i den andra!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara