2 grill

Min första brisket

Som den uppmärksame läsaren redan har noterat, gillar jag att grilla. En styckningsdetalj som jag uppfattat verkar vara populär att grilla i Amerika, är oxbringa. Eller brisket som jänkarna säger.
Brisket tillagas ”low and slow” på klassiskt BBQ-manér. Temperaturen är låg och det tar lååång tid. Vi snackar heldagsgrillning. Nåväl, först måste vi fixa en brisket. Det visade sig vara svårare än väntat.

Jag drog till till en av ”mina” matvarubutiker, mest pga att de har humana priser och bra chark. Väl där frågade jag ifall de hade nån oxbringa. Färdigskivad med benet kvar var inte riktigt vad jag hade tänkt mig, utan jag frågade ifall de hade nån hel bringa. Tjejen bakom charkdisken lommade ut bakom kulisserna och återvände med en jättestor styckningsdetalj, typ 70 x 40 cm. Det mesta av det var ben också. Hmm… Jag visste ju knappt hur en brisket ska se ut, så efter lite surfande i mobilen och tydande av BBQ-forumsbilder så lommade hon åter igen ut bakom kulisserna för att sedan återvända med en detalj som jag tyckte påminde om en brisket.

Efter hemkomst från affären tog jag några bilder och la upp på ett BBQ-forum. Fick till svar att mjo, det går nog att röka det där, men den som skar den har inte en aning om vad en brisket är…Jaja, vi kör ändå.

På med rubben (färdigköpt från affärn) och ut och tända offsetsmokern 06:00 en söndagsmorgon i januari. Tjo!

Det gamla ångloket tuffar igång och sen är det bara att försöka hålla en låg och jämn temperatur. Eldar gör jag med äppelved för smakens skull.

Här finns det mycket information om hur man går tillväga: http://tillagat.se/bbqlovers/smoke-la-homa-brisket/

Det svåraste i detta matprojekt tycker jag nog var att få tag i nån som kan nått om hur man skär till vissa amerikanska styckningsdetaljer i en charkdisk i Sverige. Inte helt trivialt. Har du några bra tips får du gärna höra av dig!

Efter några timmars vila i folie, skars den upp och serverades till kvällens middag.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Kinna Jonsson
  21 mars, 2014 at 13:31

  Härligt inlägg. Men vilka svar fick du i forumet? Hur skulle den vara styckad för att vara en brisket? Och sist men inte minst – blev det gott?

 • Svara
  Ulrik
  21 mars, 2014 at 13:37

  Hej Kinna! Jag fick ett par synpunkter i stil med att "den som skar det där har inte en susning om hur en brisket ser ut". Tror även att den var putsad för mycket, dvs man vill ha mer fett kvar. Den var mycket plattare än de bilder jag sett samt att den är uppdelad i två delar – the point and the flat. Min var mest flat… Min kollega från Texas som var på besök och såg bilderna tyckte det var "a nice try" i alla fall. Alltid något. Det är svårt att veta vad man vill ha när man inte vet hur det ska se ut tillskuret och klart. Nån på forumet hänvisade till nått slakteri på västkusten som visste vad dom snackade om. Jag vill gärna beställa lite närmre mig själv. Nåja, bättre lycka nästa gång. Får väl förbereda mig lite mer (ta med nån instruktion hur den ska styckas typ…).

 • Svara