0 fisk

Kokoslimelax med currysås

Den här anrättningen har jag skrivit om en gång förut. Men den är väldigt god och förtjänar en repris. Så därför kommer den igen. Vi åt den nu i kväll här hemma. Curry är inget jag längtar efter, men om jag gluttar på currydörren vill jag bara har mer. Kan det vara så att allt prat om indisk mat och den indiska kycklingen som tillreddes igår har satt fart på currysuget. Imorgon lär det blir mer av den kryddstarka varan då det bjuds på indskt hemma hos bloggkollegan Ulrik. Äntligen ska vi få smaka på mat tillredd i hans nya tandooriugn! Rapport kommer. Tills dess blir det currylimelax.

 

Ingredienser
500 g laxfilé (4 portionsbitar fungerar fint)
1 st lime
1⁄2 dl kokosflingor
1 tsk salt
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1⁄2 msk curry
1 msk smör eller olja
2 1⁄2 dl lätt kokosmjölk eller hälften grädde, hälften matyoghurt
1 krm sambal oelek
2 tsk farinsocker
1 msk fisksås

Gör så här:
Sätt ugnen på +175 °C.
Riv skalet av limen och blanda med kokosflingorna.
Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Pressa över limesaft, salta och strö över kokos- & limeblandningen.
Stek laxen i ugnen i c:a 15-20 min tills den är genomstekt. Jag rekommenderar att du använder dig av en stektermometer som du sätter på +56 °C, då finns ingen risk att laxen blir torr. Har du ingen termometer, sätt ugnen på +225 °C och ha fisken inne i c:a 15-20 min.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det utan att det tar färg tillsammans med curryn i smör- & rapsolja i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken, sambal oelek, farinsocker och fisksås och koka ihop c:a 3 minuter på svag värme.

Receptet kommer från Arla

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara