0 bröd

Hembakade naanbröd

Jo, jag har läst det förrut, dvs att man inte ska skriva naanbröd eftersom det då blir typ brödbröd, men jag gör det ändå så folk begriper vad jag menar. Naanbröd har jag gjort nån gång förr, men då i en vanlig hushållsugn. Har för mig att det vart hyggligt okej. Den här gången däremot var det premiäranvändandet av min hembyggda tandooriugn. Spännande!

Jag började med att starta en brasa i tandoorin. Det tog en stund att få fart på elden men jag tror mest att det var pga lite halvfuktiga briketter i en kvarglömd påse i mitt utekök. Tillslut vart det ordentlig fart i alla fall.

Känns lite exotiskt att baka Indiska naan i ett uppländskt vinterlandskap, -5 grader och snålblåst…

Lite verktyg vart jag tvungen att mecka ihop också. En lång pinne av rostfritt stål med en liten krok på samt en kudde av några ihoprullade kökshanddukar snodde jag ihop. Pinnen är rätt bra att ha ifall man vill peta till nått glödande kol eller som i det primära användningsområdet, kroka lös bröden från ugnsväggen när de har bakats klart. Jag använde även en stekspade i metall för att skrapa loss brödet från väggen.

Kudden lägger du degplattan på sen när det är dags att fästa brödet på ugnsväggen.

Själva receptet på degen är följande och räcker till fyra bröd:
1 dl ljummet vatten
ett halvt paket jäst
1 tsk socker
1 krm salt
lite olivolja
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk turkisk yoghurt
smält smör
flingsalt
Receptet kommer ursprungligen från ICA.

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Häll i sockret och saltet samt lite olivolja och blanda väl. Häll i mjölet, bakpulvret och yoghurten och knåda ihop till en lös deg. Låt degen jäsa i minst två timmar. Ta upp den på mjölat bakbord och forma en smidig boll. Skär bollen i fyra lika stora delar och platta ut varje del till en ganska tunn platta. Fäst varje platta på insidan av tandooriugnen med kudden. Akta så du inte bränner dig.

Observera bröden hur de bubblar upp och börjar anta en lätt bränd ton. Hur länge de ska sitta på väggen är svårt att säga då det beror på hur varmt du har det i ugnen. Jag skulle säga att tills de är klara!

När du tycker det börjar se klart ut, fäster du stålpinnen i framsidan av brödet och skrapar loss det från väggen med stekspaden. Fiska upp dem, pensla med klarnat smör och strö på lite flingsalt. Ät direkt medans de är varma. Sinnessjukt gott!

För er som undrar var det fjärde brödet tog vägen kan jag meddela att det föll ner i brasan eftersom jag inte tryckte fast det ordentligt. Kolbullar var inte vad det handlade om i dagens inlägg.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara