0 fågel/ grill

Hel, grillad ekokyckling

När jag är ledig tar jag mig gärna extra lång tid på mig att laga mat. Det är ju så kul att stå och pilla halva dagen i köket. När jag inte har tid däremot så ska det gå fort-fort-fort, då gäller bara utfodring. Men häromdagen var inte en sådan dag. Då fick jag njuta extra länge i köket. Eller vid grillen närmare bestämt. Det vankades helstekt kyckling!

Dagen till ära har jag införskaffat en ekologiskt uppfödd Bosarpkyckling. Bra grejer! Mig veterligen är det den enda ekologiska kycklingen som jag kan hitta i mina mataffärer. Visst, den kostar några spänn, men vilken skillnad på köttets kvalitet! Storleken är snudd på dubbelt så stor som en vanlig fryst kyckling.

Dagen före gjorde jag en lag (eller brine som amerikanen i mig gärna säger). Låter lite coolare med brine än lag, eller hur?

Brinen/lagen gör du på följande sätt:
Värm två liter äppeljuice i en större kastrull (så pass stor att kycklingen går ner utan problem). Häll i två dl grovsalt, en näve hela pepparkorn och 4-5 lagerblad. Värm på tills saltet har löst sig. Låt svalna. Proppa sedan ner kycklingen i lagen och låt stå svalt i ett dygn.

Dag två så tänder du grillen. Givetvis har du förberett grillen för indirekt grillmetod (dvs med briketterna på sidorna om grillytan) och låter briketterna få en fin sammetsgrå nyans.

Men först ska fågeln upp ur lagen, torkas av lite och rubbas med en god rubbing.

Rubben gör du enklast genom att blanda följande kryddor:
4 msk paprikapulver
2 msk vitlökspulver
2 msk lökpulver
1 msk salt
3 msk mald svartpeppar
3 msk chilipulver

Olja in kycklingen med lite olja innan du masserar in rubben. Nu kan kycklingen få kliva på grillgallret! Grillar gör vi givetvis under lock. Värmen justeras med botten- och topventilerna på din klotgrill.

Under tiden blandar du en moppsås: smält smör (100 gram) och blanda med 1 dl matolja. Dra i några tsk av rubben och rör om. Moppsåsen används genom grillningen för att pensla på kycklingen.

Så har du inget vettigt för dig idag, ge dig iväg och köp lite fin-kyckling och ställ dig vid grillen. Förbaskat gott! Ät och njut! Saftigt och gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara