0 bröd/ grill

Att bygga en tandooriugn

Fick en idé om att bygga en tandooriugn. Varför då kan man fråga sig. Ja du, ibland blir jag förvånad själv hur min hjärna fungerar. Det är ju inte så att jag lagar indisk mat superofta, eller ens äter indisk mat speciellt ofta. Det såg främst ut som ett rolig byggprojekt – lagom överkomligt så där.

Började med att leta information på det stora internätet och vart inspirerad av denna sida.
Lite mer inspiration kom här ifrån.

Ut i garaget och leta fram den där rostfria tunnan jag visste fanns där någonstans, sen iväg till grannen och höra om han har lite eldfast tegel liggandes i sin lada. Och det hade han såklart.

 Längst ner i tunnan ställde jag tre stycken bitar av eldfast tegel. De ställdes på högkant och sedan fyllde jag upp med grus för att de skulle stå stabilt.

Ett hål skars upp i tunnan för att ta in syre till själva ugnen.

 En vanlig terrakottakruka modell större används som brännkammare. I den skar jag upp ett hål för kanalen som tar in syre utifrån tunnan. Med stenskiva på kaprondellen går det galant att skära i terrakotta.

 Här har syretillförselskanalen murats fast i terrakottakrukan och under krukan har jag murat fast några bitar eldfast tegel som ligger på platten ovanpå de understa som står fast i gruset.

 En kruka till används ovanpå den första. Denna har dock fått botten bortskuren. Allt muras fast med eldfast murbruk.

Här ses den färdiga konstruktionen. Nu saknas bara isoleringen mellan plåttunnan och krukorna. Jag har köpt vermikulit för det ändamålet, bara att hälla i.

Sen ska det snidas till nån form av lock, långa grillspett, en lucka till syretillförselskanalen och sen är vi igång med tandoori-grillandet!

Sen hällde jag i en massa isolering iform av vermikulit. Finns att köpa i 100-liters säckar hos företag som säljer braskaminer.

Jag fyllde inte vermikulit ända upp till kanten på tunnan, utan lämnade ett par centimeter. Sen lag jag på lite gammal vaxduk för att sedan hälla på betong upp till kanten. Vaxduken var bara till för att inte vermikuliten skulle suga i sig all betong.
Betongsargen/locket gör att vermikuliten inte åker nånstans samt att krukorna står kvar i centrum på tunnan.

Den övre krukan kommer att få sig en omgång på insidan med någon neutral olja också.

Här ska det bli tandoorikyckling, naan-bröd och allsköns annan indisk mat. Ska bli spännande att prova, men först ska murbruket få härda några dagar.

För lite skön inspiration av naanbrödstillverkning, kolla in denna video. Snacka om massproduktion av naan-bröd. Och fort går det! 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara