0 sött

Test av årets julmust

Jahaja, så var det äntligen dax! Jag har gått och samlat på mig alla julmustrelaterade drycker som jag kunnat hitta. Det finns ett digert utbud kan jag tycka, hela elva sorter lyckades jag skrapa ihop.

Det här med julmust kom i början av 1900-talet att tilltala Harry Roberts som läst kemi i Tyskland. Roberts som var nykterhetsman, såg här sin chans att lansera ett alkoholfritt alternativ i Sverige där ölet flödade under juletid (kanske även utanför juletiden också…). 1922 kom så förbudsomröstningen och det statliga monopolet på alkoholhaltiga drycker startade. Då sköt försäljningen av julmust i höjden och Roberts marknadsförde den som det alkoholfria alternativet till framför allt de större helgerna. Nu är julmusten ett givet inslag på de flesta julborden. Åter till testet!

Testet var semi-blint, dvs jag visste vilka sorterna var (eftersom jag hade inhandlat dem själv på diverse inköpsställen), men det var frugan som hällde upp drycken i respektive numrerade glas då jag inte befann mig i samma rum.

Alla dryckerna var förkylda i normal kylskåpstemperatur. Två muster saknas på första bilden, det var Nygårda lagrade samt Apotekarnes årsmust, de tillkom senare då jag inte hittade dem först.

Jag började sonika från nummer ett och arbetade mig sakta men säkert mot slutet med nummer elva. En vanlig hederlig betygsskala från noll till fem där fem var högsta och noll således lägsta betyg användes.

#1: Inte så där sötsliskig. Rätt god 3.5/5.
#2: Doftar romrussin, uäck. Smakar inget vidare. 1/5
#3: Smakar för tråkigt, lite Plane Jane. Grå mus. 2/5
#4: På tok för mycket vaniljsmak, näe! 1/5
#5: Öl! Mums! 3.5/5
#6: Rätt god! Fin smak. 4/5
#7: Smakar lite tråkigt den här också. 3/5
#8: Mums! Gottigott! 4/5
#9: För vanlig. Inget som sticker ut. 3/5
#10: Helt okej, över medel. 3.5/5
#11: Godkänt. 3/5

Och vilken var då vilken?
#1: Guttsta källa
#2: Nygårda lagrad på romfat
#3: Herrgårds
#4: Apoterkarnes årsmust (mörk choklad)
#5: Three Hearts svagdricka
#6: Herrljunga premium
#7: ICA
#8: Zeunerts
#9: Apoterkarnes
#10: Exklusiv
#11: Nygårda

Jag valde inga sockerfria muster, utan bara ”vanlig” must. Three Hearts svagdricka är ifs ingen must men jag tyckte den passade in som en liten udda fågel.

Vi har en delad förstaplats! Herrljunga premium julmust samt Zeunerts julmust. Grattis säger vi till dem! De passar utmärkt på mitt julbord i år. Skål och god jul!

Alla dryckerna var inköpta för egna pengar, ingen sponsring således (ifall nån undrade… 😉

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara