0 sött

Saffransbullar med rom

Alla andra hann baka lussebullar innan jag i år. Så kan det vara. Men jag hann innan Lucia och det är väl lite av grejen. Jag gillar bullar med fyllning så nu krämades det på rejält. Mandelmassa är alltid gott, rom är en fin smaksättare, kardemumma med. Varför inte slänga in allt och gå helt bananas? Sagt och gjort. Blev bra. Mycket bra.

Bulldeg: 
150 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
2 tsk mortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl special
2 pkt saffran

Fyllning:
100 g riven madelmassa
1 msk rom
50 g rumsvarmt smör
1 tsk mortlad kardemumma

Uppepå bullarna: 
1 vispat ägg
pärlsocker
hackad mandel

Smält fettet och i med mjölk och grädde, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvätskan, saffran, socker och salt Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 10-15 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter. Gör under tiden mandelmassablandningen: bara att röra ihop riven mandelmassa, smör och kardemumma. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred på mandelmasseblandningen, rulla ihop degen till en rulle. Skär sen rullen i c:a 30 bitar (ta dig här friheten att göra hur stora bullar som helst). Lägg bullarna i formar eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Innan det är dags för ugnen, pensla med uppvipat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i c:a 8-10 minuter på +250 °C.


Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara